kola, julkolaFoto: Linnea Swärd
Artikel

Julens godaste kolor

Sega och söta är kolorna vårt favoritgodis på julen! Traditionellt kokar vi egen kola bara vid juletid, men egentligen borde vi göra det året om. Kola är helt enkelt det ultimata julgodiset! Vår matredaktör Linnea Swärd delar våra godaste recept och tips på hur du lyckas när du ska koka kola själv.
Text: Linnea Swärd

Tips inför kolakoket: 

Linnea Swärd
  • Tänk på att kolakok blir farligt heta. Håll därför nyfikna barnfingrar borta, och använd gärna spisplattan längst in så att kolan inte hamnar på fötterna om kastrullen skulle välta. Håll uppsikt hela tiden då kolan kan koka över.
  • Använd en tjockbottnad kastrull, då bränner inte kolan fast lika lätt.
  • Tänk på att dubbla ingredienser ger drygt dubbla koktiden. Gör hellre fler kok.
  • Använd inte skedar av behandlat trä eller plast. Hettan får lacket att släppa och kolakoket blir både osmakligt och hälsofarligt, och plasten kan smälta. En vanlig hederlig träslev är perfekt.
  • Kolakok ska inte vispas eller omröras kraftigt. Vippa istället kastrullen för att undvika att kolan bränner fast, eller rör försiktigt i botten med en träslev.
  • Var noga med måtten och temperaturerna. Använd gärna en termometer. Men lite inte heller blint på temperaturen, utan gör gärna ett kulprov för att vara säker på att kolan är klar: Häll upp kallt vatten i ett högt glas, och droppa i lite av kolasmeten. Har kolan stelnat så pass att det går att rulla en kula av den när den når botten av glaset blir den färdiga kolan seg. Vill du ha den hård låter du smeten koka lite till.
  • Häll upp kolan i en lite mindre form, hellre än en stor ugnsform, så blir kolorna tjockare. Smörj formen, eller klä den med bakplåtspapper. Använd inte keramikform, eftersom porslinet kan spricka.

Recept