Hem / Recept / Kola med vanilj och havssalt

Kola med vanilj och havssalt

Betyg: 4.07 av 5
86 röster
4 tim
Medel
Annons

Försvinnande gott julgodis. Prima vaniljkola vars smak får dig att känna som att du lever i en 40-talsfilm med lagt hår och dans på folkparken. Tänk på att kolakok blir riktigt varma, så se upp med flinka barnfingrar!

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 3 dl
  strösocker
 • 1 dl
  glykos
 • 100 g
  smör
 • 1.5 dl
  vispgrädde
 • 1 tsk
  havssalt
 • 1 st
  vaniljstång
 • havssalt, att strö på toppen
Annons

Gör så här

 1. 1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Förbered genom att lägga vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, smör och havssalt. Hetta upp så att smöret smälter.
 2. 2. Mät upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 175 grader. Vicka på kastrullen lite då och då och rör försiktigt i botten (inte kraftigt, det ska komma så lite luft i blandningen som möjligt) så att det inte bränns vid.
 3. 3. När blandningen blivit bärnstensfärgad, efter en kvart ungefär, har den karamelliserats.
 4. 4. Plocka upp vaniljstången och häll den heta gräddblandningen försiktigt över sockerkoket under omrörning. Det kommer att bubbla en hel del.
 5. 5. Placera kastrullen över värmen igen och koka upp kolan till 124 grader. Gör gärna kulprov för att vara säker:
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Droppa lite av kolan i ett högt glas med kallt vatten. Blir droppen hård när den nått botten av glaset är den klar.
 8. 7. Häll upp smeten i en form med raka kanter klädd med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Strö havssalt på toppen och låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.07 av 5 (86 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom