Hem / Inspiration / Hälsa / Vegan / Tofu – tillagning och recept
Tofu zatay

Tofu – tillagning och recept

Publicerad den

Tofu är gjord på sojabönor och är en naturlig proteinkälla från växtriket! Den används ofta i vegan- och vegetarisk kost istället för kött, och kan ersätta mjölkprodukter av de som är mjölkallergiker eller laktosintoleranta. Tofu kan du enkelt variera i massor och tack vare sin neutrala smak behöver du inte vara rädd för att slöa på kryddningen. Om du marinerar tofun så får den extra mycket smak. Text: Sofia Nyberg

Annons

Så tillverkas tofu

Tofu är vanligt i det Japanska och Kinesiska köket. Den kallas ibland för “bönost” vilket beror på att den under tillverkning ystas på liknande sätt som vanlig ost.

Blötlagda sojabönor mixas tillsammans med vatten och får koka några minuter. Därefter tillsätts ett koaguleringsmedel som gör att bönmassan flockar ihop sig. Tofumassan samlas upp och pressas från vatten. Hur hårt den pressas beror på hur hård eller mjuk man vill att tofun ska bli.

Silkestofu

Silkestofu är väldigt mjuk i konsistensen vilket gör den perfekt att mixa och använs bland annat i krämiga såser, till dipp och i omeletter. Du kan också använda silkestofu i desserter som chokladmousse eller som “ost” i cheesecake.

Den är också vanlig att bara skiva upp och lägga i en soppa. Har du ätit misosoppa någon gång så har du ätit silkestofu. Det är de små mjuka, vita kuberna som ligger i soppan.

Fast tofu

Fast tofu kallas för “bomullstofu” och är hårdare i konsistensen till skillnad från silkestofun som innehåller mer vatten. Tofu suger lätt åt sig vätska och är därför perfekt att marinera. Den är god att marinera i asiatiska smaker som soja, ingefära, citrongräs och chili, men välj det som du tycker om!

Om du har lite extra tid är ett tips att börja med att pressa ut vätska ur tofun genom att svepa hushållspapper runt och ställa en tallrik eller något annat tungt på i en halvtimme. Därefter har tofun chans att suga åt sig mer av din goda marinad!

Den fasta tofun passar bra att skiva upp eller skära i kuber och antingen slänga direkt ner i en gryta eller att ugnsbaka. Du kan också steka den så att de får en krispig och gyllenbrun yta och servera i en sallad eller wok. För en ännu vackrare stekyta går den utmärkt att panera innan stekning.

Marinerad/rökt tofu

Främst den fasta tofun brukar du kunna hitta som rökt eller färdigmarinerad i smaker som soltorkad tomat, basilika eller chili.

Med den marinerade tofun är jobbet redan klart, vilket är perfekt till dig som vill laga något snabbt! Rökt tofu passar perfekt om du vill göra en köttfri stroganoff.

Annons