Hem / Inspiration / Hälsa / Senior / Vad händer i kroppen när den åldras?

Vad händer i kroppen när den åldras?

Publicerad den

Vi lever mycket längre idag jämfört med tidigare generationer. Äldre utgör idag en växande del av Sveriges befolkning och medellivslängden fortsätter att öka. Åldrande är inget som sker över en natt utan är en process som pågår under många år. För att behålla en god hälsa när man åldras är det viktigt med bra matvanor och fysisk aktivitet. Text: Jessica Hellstedt

Annons

Mycket händer i kroppen vid en stigande ålder. Förmågan att känna smak och lukt försämras, vilket kan påverka aptiten negativt då personen inte upplever att maten smakar som tidigare. En äldre människa kan också ha svårigheter att orka äta lika stora portioner som de tidigare gjort. Därför ökar behovet att måltiden är både näringstät och energität.

Näringstät – Innehåller mycket vitaminer och mineraler men oftast inte så mycket kalorier. Exempelvis råa grönsaker som grönkål & bladspenat.

Energität – Ger mycket energi till kroppen i form av kalorier men inte nödvändigtvis så mycket näring. Fett är exempelvis väldigt energitätt.

Protein är viktigt att få i sig då det är kroppens byggstenar. Protein behövs för att kroppen ska behålla muskelmassa. För att proteinet ska kunna fylla den funktionen måste kroppen få tillräckligt med energi från kolhydrater och fett. Uteslut därför inte livsmedel från någon grupp utan låt kosten vara så varierad som möjligt!

Kroppens egna funktion att framställa vitamin D försämras vid stigande ålder och ger därför ett ökat behov av vitamin D hos äldre. Vitamin D behövs för att behålla en god benhälsa och förebygga frakturer samt benskörhet. Fisk, kantareller och äggula är alla exempel på bra livsmedel som innehåller vitamin D. Även kalcium har diskuterats i detta sammanhang och anses också ha en betydande effekt på benhälsan. Kalcium hittar du bland annat i berikade mejeriprodukter. Under vinterhalvåret kan man ta tillskott med vitamin D.

Vid stigande ålder minskar både mängden kroppsvatten samt förmågan att känna törst. Detta gör det lättare för en äldre människa att bli uttorkad. Att påminna om att dricka regelbundet är därför mycket viktigt.

Ugnsbakad lax med svart pumparisotto

Annons