Hem / Inspiration / Hälsa / Rawfood / Gå ner i vikt med Raw Food
raw food

Gå ner i vikt med Raw Food

Publicerad den

Levande föda, råkost, Raw Food. Ja, det finns flera benämningar på denna diet och livsstil och innebär i stora drag att mat ska vara så lik ursprungssammansättningen som möjligt och att den aldrig får hettas upp till mer än 42°C. Här berättar vi vad dieten innebär, vilka hälsovinster som finns och hur du kan gå ner i vikt med Raw Food. Planera din egen veckomeny eller matsedel med våra raw-foodrecept! Text: Madeleine Grem-Nielsen

Annons

Kroppen sägs ha lättare att ta upp näring från levande föda. Begreppet levande föda innebär att man vill hålla liv i de enzymer som finns i maten och behålla så mycket som möjligt av den näring – vitaminer, mineraler och fytokemikalier, som finns naturligt i kosten.

Så här går det till:

Kosten består av mycket grönsaker, frukt, bönor, nötter, avokado, groddar, alger, örter och skott. En stor del av kosten äts rå eller pressas/mixas samman till juicer och smoothies. Bönor, nötter och fröer kan och brukar ofta blötläggas, groddas eller syras för att på så sätt få ett förhöjt näringsvärde.

Mat kan ”tillagas” med hjälp av torkugn och groddmaskin. Torkugnen används till alltifrån tillagning av bröd och frökex till att torka frukt. De som håller en strikt Raw Food-kost väljer bort både kött och mejeriprodukter eftersom dessa tar lång tid för kroppen att bryta ner, har en försurande effekt samt innehåller transfetter och toxiner som sägs ha negativ inverkan på kroppen.

För många är Raw food en hel livsstil och att lägga om kosten till 100 procent råkost är för många en stor omställning. Dieten kan ibland upplevas kosta en del då ekologiska matvaror och hjälpredskap (torkugn, juicepress etc.) är lite dyrare.

Är du sugen på att testa; börja smått, byt ut enstaka måltider eller produkter, minska på ditt intag av animaliska produkter och kanske upptäcker du flera positiva hälsoeffekter som får dig att vilja äta mer Raw Food.

Viktminskning:

Studier har visat att personer som håller en Raw food-diet sällan lider av övervikt. Är ditt mål viktminskning bör du dock se upp för det naturliga sockret som finns i frukt och istället äta mer grönsaker.

Undvik också att äta för stora mängder nötter (max 1 näve/dag). Även om nötter innehåller en mängd nyttiga fetter så är det lätt att överkonsumera.

Hälsovinst:

De flesta som lever efter en råkost-diet upplever många positiva hälsoeffekter. Alltifrån bättre hy, bättre sömn, förbättrad matsmältning till minskad huvudvärk och i allmänhet ett piggare humör.

I och med att en rawfoodist utesluter raffinerat socker, vitt mjöl, animaliska produkter och mejeriprodukter sägs risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och andra sjukdomar minska.

Raw Food passar den som tycker om yoga, promenader och lättare träningspass.

Hur ska jag äta?

Ja-listan:

Grönsaker (även färskpressade)

Frukt (även färskpressad)

Bär

Nötter

Fröer

Kallpressade oljor: kokos, hampa och linfrö

Alger (spirulina, wakame, clorella mm)

Sötning: Agavesirap, Manukahonung, kokossocker, kokosnektar, torkad frukt (ekologiska dadlar, fikon)

Övrig superfood

Te (vitt-, grönt-, och örtte)

Undvik:

Animaliskt kött

Ägg

Mejeriprodukter

Spannmål

Vitt socker

Alkohol

Kaffe

Andra dieter för att gå ner i vikt:

Annons