Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Storleken har betydelse
parmesan- och basilikabiffar

Storleken har betydelse

Publicerad den

Idag vet vi exakt vilken mat som är nyttig och många kan rabbla GI-värden baklänges om de blir väckta mitt i natten. Trots att vi vet så mycket är det svårt att hålla vikten. En orsak är att vi har tappat kontrollen över mängden mat och dryck vi stoppar i oss. Tastelines dietist har gjort en stor matguide som visar dig hur mycket mat du egentligen ska äta.
Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Muffins har växt till stora kaloribomber. Har du tänkt på hur stora muffinsarna har blivit? Förut var en muffins en liten söt sak som inte var större än en pingisboll. Idag får du hålla i ordentligt med båda händerna då du sätter tänderna i en chokladmuffins.

Mackorna har också vuxit otroligt mycket. En lunchmacka med någon röra eller annat pålägg är nästan lika stor som en underarm. Mycket beror på att restauranger och caféer serverar allt större portioner men också för att våra vanliga huvudmåltider håller på att försvinna. I stället för varm mat till lunch och middag äter vi fler mindre måltider, ofta på vägen till någon aktivitet.

Snabb mat behöver inte vara dålig. Men det är svårare att få kontroll över vad man får i sig och hur mycket kalorier som slinker ner då måltiderna inte längre finns på en vanlig tallrik uppdelade i kött, potatis och grönsaker. Innehållet i exempelvis en wrap, fil och smörgåsmiddag eller en sushi är mycket svårare att bedöma.

För att hålla vikten eller gå ner i vikt bör du äta lagom mycket mat eller lite mindre om du ska lyckas. Du behöver inte avstå från mat du gillar men du måste lära dig hur mycket du kan äta av olika livsmedel utan att gå upp i vikt.

Annons