Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Söta begär

Söta begär

Publicerad den

Vi kan kalla honom Erik men han heter egentligen någonting annat. Så länge han kan minnas har han ätit mängder av godis, glass och andra sötsaker i sådana mängder att många skulle tappa hakan om de visste. Därför vill han vara anonym men gärna berätta om sitt beroende.

Annons

När började du äta mer sötsaker än man vanligtvis gör?

-Oj, det går långt bak till när jag började i högstadiet, då jag fick tillgång till betydligt mer pengar att röra mig med bland annat genom min farfar.

Hur mycket sötsaker äter du en vanlig vecka?

-Minst något varje dag, ofta glass och lösgodis. Det kan bli ett kilo godis i veckan.

Vad händer i dig om du inte har några sötsaker till hands?

-Egentligen så händer det ingenting speciellt, men jag märker att jag ”saknar” något, det vill säga, jag har vanan och troligtvis även ett kemiskt beroende på det sättet att jag vill ha något sött efter middagen, eller när jag ser på tv eller en film.

Har du sökt hjälp för att bryta ditt beteende?

-Nej.

Vill du dra ner eller sluta med sötsaker?

-Ja.

Har du försökt sluta någon gång?

-Ja, många gånger. Men sen intalar jag mig själv att ”jag har ju ändå gymmat/promenerat, jag förtjänar det”. Ibland har jag varit utan det mesta i sockerväg under en längre period. Ungefär som när någon med alkoholproblem tar en vit månad.

Har du några egna metoder som hjälper dig att hålla dig borta från sötsaker?

-Cold turkey fungerar oftast ett tag för mig, men det beror mycket på hur man umgås. Till exempel när man träffar vänner kan det vara svårt att undvika socker.

Eriks nyårslöfte är att dra ner rejält på allt det söta och om han inte klarar det på egen hand inom en månad skall han söka professionell hjälp.

 

Föreläsning med Sveriges främsta Addictionmedicinespecialist och expert på sockerberoende/Addiction, Bitten Jonsson: 

Annons