Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Så slipper du förkylningen
sashimi

Så slipper du förkylningen

Publicerad den

Dags att återigen kämpa mot förkylningarna! Här har vi listat de bästa tipsen för att minska risken att bli sjuk. Text: Mia Troberg, Tasteline & Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

Hösten är här och olika typer av förkylningsvarianter börjar snurra runt. De som har barn fastnar ofta i en oändlig förkylningsspiral.

Kom ihåg i förkylningstider

Tvätta händerna ofta, speciellt då du kommer hem efter att ha åkt kommunalt, träffat många människor eller befunnit dig i lokaler där många människor vistas. Alla ledstänger, dörrhantag, rulltrappor, telefoner, toaletter och armstöd på bänkar är ytor som många människor rör och som kan sprida förkylningar via kontaktsmitta. En våtservett kan vara en bra nödlösning om du inte har möjlighet att tvätta händerna.

Om du märker att någon är sjuk i din omgivning, ducka och håll dig på avstånd, ni kan ta i hand eller kramas någon annan dag.

Om du själv är förkyld, håll dig på avstånd, använd pappersnäsduk och hosta i armvecket, inte i handen. Lär dina barn att göra likadant.

Mat som stärker immunförsvaret:

Traditionella förkylningsknep:

1. Varm dryck med honung, gärna grönt te eller ingefärste.

2. Drick mycket vatten, det fuktar slemhinnorna.. Gärna kallt och varmt växelvis, exempel isvatten med citron och senare en kopp te. Detta ökar cirukulationen och slemhinnorna mår lite bättre.

3. Kycklingsoppa. En traditionell rätt som lindrar förkylningsymptom.

4. Vila och mycket sömn

5. Vitlök

Hälsokostpreparat: Echinacea, Kan Jang, Esberitox, Colizin

Kom ihåg: För att få ett extra starkt immunförsvar gäller följande året runt: ingen rökning, en varierad kost med naturliga råvaror, ett lågt sockerintag, måttligt med alkohol, tillräckligt med sömn och vila, regelbunden motion, gärna utomhus, ett liv med endast lite eller ingen stress och en rejäl dos kärlek.

Annons