Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät rätt och bränn fett
Laxkotletter

Ät rätt och bränn fett

Publicerad den

Annons

Ät många och mindre måltider

Ät många mindre måltider varje dag. Ät en ordentlig frukost, så sätter du fart på förbränningen direkt från start. Varje dag bör du även äta en bra lunch och middag samt två till tre mellanmål. Det håller blodsockret jämnt och förbränningen på en hög nivå hela dagen. Då blodsockret är stabilt blir man inte lika sugen på godsaker och andra onyttigheter. Det blir lättare att handla vettig mat om man inte är vrålhungrig i affären.

Dra ner på fettet men inte för mycket

Fett är livsnödvändigt för kroppen. Om man drar ner på fettet för mycket försämras förbränningen. Men de flesta av oss äter lite för mycket fett och mår bra av att minska en smula på fettintaget. Välj bra fettkällor och se till att snåla med fettet på smörgåsar, i matlagningen, speciellt vid middagen och kvällsmellanmålet.

Vanliga fettfällor är ost, feta mjölkprodukter, såser, godis, glass, färdiglagad mat, restaurangmat och chips. Minska ditt fettintag stegvis till vanor som du kan tänka dig att ha resten av livet. Det är ingen idé att dra ner på fettet till en sådan nivå som du inte alls trivs med, livskvaliteten är också viktig. Fett i kombination med snabba kolhydrater är särskilt dåligt.

Ost

Välj rätt fett

Mättat fett som finns i smör, margarin, ost, feta mjölkprodukter och kött har en benägenhet att sätta sig runt midjan lite lättare än omättade fettsorter. Idag pågår mycket forskning kring olika fettsorter. Välj rapsolja eller olivolja till matlagningen. Men hetta inte upp oljor för mycket, de kan ombildas till mindre nyttiga ämnen vid höga temperaturer. Till dressing eller kalla rätter kan man förutom oliv- och rapsolja även prova att använda druvkärne-, linfrö-, sesam- eller olika nötoljor.

Hoppa över bacon, feta korvar och skär bort fettkanter och skinn från kött och kyckling, det fettet innehåller massor mycket mättat fett. Fet fisk däremot innehåller bra fett som kroppen mår bra av. Ät gärna lax, makrill eller strömming. Bra fett finns också i avokado, nötter och mandel.

Ät fibrer

Fibrer är bra på många sätt om man vill gå ner i vikt. Fibrer mättar bra och ger ett jämnt blodsocker vilket gör att man äter mindre av mindre nyttiga saker. Det binder en del fett som följer med ut i toaletten. Du får också i dig en massa nyttiga vitaminer och mineraler genom att äta fiberrika spannmålsprodukter, frukt och grönsaker.

Välj fullkornsvarianter av pasta, ris, bröd, flingor och knäckebröd. Köp även hem fiberbomber som kruskakli, havrekli, linfrön, fiberhusk och psylliumfrön som kan tillsättas i fil, yoghurt, smoothies, gröt, grytor eller soppor.

Se upp med sockret

Ofta tror man att fettet är det enda man bör akta sig för om man vill gå ner i vikt men sockret spelar också en väldigt stor roll. Om du äter mycket socker kan fettinlagringen öka. Mat eller dryck som innehåller mycket socker ger en snabb höjning av blodsockret följs sedan av en snabb och kraftig sänkning av blodsockret som gör dig sugen på nya sötsaker. Vanliga sockerfällor är läsk, godis, halspastiller, glass, frukostflingor och kakor.

Socker

Välj långsamma kolhydrater

Ät gärna långsamma kolhydrater eller livsmedel med lågt glykemiskt index som man talar om nuförtiden. Dessa finns i al dentekokt pasta, klibbfritt ris, grovt bröd med hela korn, frukt och baljväxter som bönor, ärter eller linser. Denna typ av kolhydrater mättar bra och länge. Allt om glykemiskt index kan du läsa om under GI-guiden här hos oss.

Ät tillräckligt med protein

Se till att få i dig tillräckligt med protein. Omsättningen av protein i kroppen kostar mer energi än omsättningen av kolhydrater och fett. Tillräckligt med protein i kosten gör också att du inte förlorar muskler utan fett då du går ner i vikt. Varje måltid kan innehålla en bra proteinkälla som exempelvis magert kött, fisk kyckling eller baljväxter. Mellanmålen kan också innehålla protein som exempelvis smörgås med skinka och keso, en shake med banan och naturell yoghurt, ett glas mjölk till smörgåsen eller en näve nötter.

Krydda maten

Starka kryddor som vitlök, cayennepeppar, chili, ingefära och stark senap ökar kroppstemperaturen och energiförbrukningen en aning.

Fika innan träningen

Drick en till två koppar svart kaffe eller te 20-30 minuter innan du tränar. Det är speciellt effektivt direkt på morgonen innan du äter frukost. Koffeinet sätter fart på förbränningen. Om du tränar längre än 45 minuter kan det vara en bra idé att även ta en proteinshake innan du tränar för att förhindra muskelnedbrytning. Det är sedan jätteviktigt att äta direkt efter träningen.

Kaffe
Annons