Hem / Inspiration / Fest / Smaka på Arnes mat
arne

Smaka på Arnes mat

Publicerad den

Vi har träffat Arne Mattisson, mannen bakom instagramkontot @arnesmat. Han lagar härliga rätter med skaldjur, burgare och asiatiskt varvat med husmanskost. När gjorde du en skaldjursplateau sist eller hemlagade kåldolmar? Testa hans recept i helgen!

Annons

Vad betyder matlagning för dig?

– Oj, det betyder mycket och många saker! Att äta mat varje dag är ju en livsnödvändighet och då ser jag det som lika viktigt att göra matlagningen till något positivt och bra. Därför har vi alltid haft som tradition att varje dag laga mat hos oss i familjen och då blir middagen ett naturligt sätt att samla ”flocken” en gång om dagen.

Matlagning kan ju också fungera som någon form av lockmedel – nu när våra barn är vuxna så har vi alltid söndagsmiddag hemma hos mig och min fru och då kommer våra barn tillsammans med pojkvänner, flickvänner och barnbarn hem till oss.

För mig handlar matlagning också mycket om att tillfredsställa min familj och mina vänner genom att glädja dem med god vällagad mat. Samtidigt blir jag tillfredsställd genom allt beröm som jag då har möjlighet att få, säger Arne.

– Matlagning handlar också om att stilla sin nyfikenhet i en kombination av både utmaningar och kreativitet. Men framför allt handlar det om världens bästa och mest naturliga umgängesform – det finns inget mer socialt än att tillsammans med familj och- eller goda vänner träffas över en bit mat och god dryck, berättar Arne.

Vilken typ av mat gillar du bäst?

– Jag gillar det mesta – men jag är extra förtjust i fisk och skaldjur och traditionell husmanskost. Min fru Marita och jag har ätit skaldjur varje fredag i 39 år nu, säger Arne.

Vilken kock inspirerar dig mest?

– Jag gillar Tommy Myllymäki för hans lugna sätt, Mannerström för hans rutin och för att han verkar tuff men har ett hjärta av guld och Jamie Oliver för att han är både snabb och otroligt kreativ, säger Arne.

Vad lagar du helst när du får gäster?

– Jag har ju förmånen att året runt ha tillgång till ett utekök och då blir det en Paella i den stora grillen.

Om du får oväntat besök, vad lagar du då?

Jag kollar vad som finns hemma – tar fram wokpannan och improviserar, säger Arne.

Råvara som alla borde använda oftare?

– Färsk kyckling därför att det är billigt, magert och garanterat mört.

Annons