Hem / Inspiration / Barnkalas / Bästa lekarna för alla fester

Bästa lekarna för alla fester

Publicerad den

Det finns folk som ÄLSKAR att leka, och som tror att alla andra också gör det. Och det finns människor som aldrig i hela livet skulle kunna tänka sig att ställa sig upp och köra en charad. Det är väl tur att alla är olika. Här är i alla fall våra bästa tips för dig som är leksugen. Här hittar du lekar som passar vid bordet, inomhuslekar, lekar som kräver uppdrag och lekar som är både kluriga och enkla.

Annons

Blås-leken

Två personer står på knä vid ett bord, en på varje kortsida, de har händerna bakom ryggen. En tredje person släpper en stor bomullstuss mitt på bordet och de två tävlande ska försöka blåsa över tussen över motsatta bordskanten. Åker den över långsidan vinner den som fick över tussen på bortre halvan. Har man ett rektangulärt bord kan man vara fyra deltagare åt gången.

Låt-leken

I tur och ordning ska alla komma på en låt som ska sjungas så att alla förstår vilken den är. Den enda regeln är att man aldrig får sjunga en låt som förekommit tidigare. Ni kan om ni vill bestämma att man har till exempel tio sekunder på sig att börja sjunga när det är ens tur. Klarar man inte det eller om man råkar sjunga en redan sjungen låt så har man förlorat. Det blir väldigt roligt efter ett tag när fantasin börjar tryta. Då får man ofta höra allt från psalmer och operetter till hårdrockslåtar.

Klapp och vänd-leken

Man börjar med att lägga sin vänstra hand över personen till vänsters högra hand så att de ligger i kors. Sedan fortsätter man runt bordet, så att alla sitter med armarna i kors. Sedan klappar någon i bordet. Efter det ska ”nästa” hand på tur klappa. Sedan fortsätter man bordet runt. Men – det gäller att hålla koll. Om någon klappar två gånger i bordet så vänder man och turen går i stället medsols. Om någon tvekar eller gör fel får man ta bort den handen som gjort fel. När bägge händerna är borta är man ute ur leken. Den med sista handen kvar på bordet har vunnit.

Charader

En klassisk partylek: Först delar man upp gästerna i två lag. Sedan gäller det att enas om en charad-kategori. Några exempel är filmtitlar, låttitlar eller ordspråk. Självklart kan man ju välja att bara ge varandra kluriga meningar att försöka spela upp. Men det kan bli mycket tidskrävande om man inte har proffsskådespelare som gäster!

Varje lag skriver ner sina charader på små lappar. En person ut motståndarlaget drar en lapp och ska förmedla innehållet på den till sitt lag, på en viss tid. Naturligtvis får man inte yttra ett ord medan man är på scenen. Lyckas man få sitt lag att förstå budskapet på en viss tid, så får laget en poäng. Sedan fortsätter man tills lapparna är slut. Laget med flest poäng vinner.

Vill man ha en mer avancerad variant så kan man lägga ihop minuterna som det tar för lagen att gissa rätt, och vinnare blir laget med lägst antal minuter.

Uppfinnarleken

En bra lek om man sitter vid olika små bord. Borden tävlar mot varandra. Leken kräver en del rekvisita. Samla ihop en massa hobbyprylar, tex piprensare, paljetter, träpinnar, stenkulor, toapappersrullar osv. Sedan gör man små kit av dem, ett till varje bord.

Uppgiften till varje bord är att tillsammans bygga ihop något av rekvisitan (man får även använda saker man själv råkar ha på sig). Laget skall även ge ett namn och ett användningsområde för prylen. Bäst pryl + definition vinner!

Sanning och konsekvens

En lek för sena, sena nätter. Ni kommer säkert ihåg den från högstadiet. Man sitter i en ring, och lägger en flaska i mitten. Den som börjar snurrar flaskan. Den som flaskan pekar på får välja mellan sanning eller konsekvens. Väljs sanning måste personen svara på en fråga. Väljs konsekvens måste personen utföra ett uppdrag (gala som en tupp, pussa någon i rummet, gå och ringa på hos grannen eller liknande saker). Fråga och uppdrag bestäms av personen som snurrat på flaskan.

Kom ihåg-leken

Någon börjar med att säga till exempel: Jag kom till festen och tog med mig en flaska vin. Nästa person skall komma ihåg vad som är sagt och lägga till något eget; jag kom till festen och tog med mig en flaska vin och en gaffeltruck. Nästa person måste komma ihåg vad de andra sagt och lägga till något eget osv. Kan hålla på i evigheter!

Skida i kapp

Man behöver fyra stycken gamla plankor eller skidor. Sedan spikar man fast 3 st band tvärs över varje skida, med lagom avstånd så att tre personer kan stå bakom varandra. Leken går ut på att tre personer ur varje lag trär in fötterna i banden och med gemensamma ansträngningar tar sig en viss sträcka på kortast möjliga tid. Extra kul blir det om man gör banan lite kurvig.

Rappakalja med prylar

Rota fram ett gäng konstiga saker från vindsförrådet, verktygslådan eller liknande. Det skall vara sådant som man inte omedelbart kan avgöra vad det används till. På festen visar man upp en av prylarna i taget. Lagen ska gissa vad det är och vad det används till. Vet man inte vad det är får man hitta på ett eget namn och berätta hur man använder det.

Lagen skriver sina förslag på lappar och lämnar in till festledaren. Denne kollar lapparna. Om något lag har gissat rätt tar ledaren bort de lapparna. De lagen får automatiskt tre poäng. Sedan läser ledaren upp alla resterande förslag, plus det riktiga svaret. Lagen får sedan gissa vilket svar som är det rätta. De lag som gissar rätt får två poäng var, de som lyckas få några andra att gissa på sitt förslag får en poäng. Sedan fortsätter man så länge man orkar!

Plocka upp lådan med tänderna

Ta ett stort cornflakes-paket (eller en liknande låda). Ta bort locket upptill. Ställ lådan mitt i rummet och be gästerna lyfta upp den – med tänderna. Bara fötterna får röra vid marken, man får inte använda något stöd. När första omgången är över river man av en decimeter av kartongen och låter alla försöka igen. Så fortsätter man tills lådan är jättelåg, och bara den smidigaste på partyt återstår. Den personen har vunnit leken.

Vem är vem?

Bra lek för fester där alla inte känner varandra så bra, eller där olika kompisgäng möts. Först delas gästerna in i grupper, som får heta 1, 2, 3 osv. Varje grupp får ett antal frågor om en annan grupp som de ska ta reda på under kvällens gång. Tex: vilken skostorlek har Pelle? Vad hade Bettan för betyg när hon gick ut nian? Sedan gäller det för grupperna att under kvällen lista ut dessa svar.

Naturligtvis får de andra lagen ljuga friskt om de misstänker att det är en fråga som har med tävlingen att göra. I början är alla otroligt misstänksamma, men efter kvällens gång så brukar garden lätta, och man glömmer av tävlingen lite. Sedan ska alla svar redovisas. Lagen läser upp svaren på frågorna – och den som är berörd måste tala om ifall svaret är rätt eller fel. Laget med flest rätt vinner.

Ormar i brallorna

Dela upp gästerna i lag med mellan tre och sex personer. Ge varje lag ett nystan med snöre. På given signal måste varje lag trä snöret genom varandras byxor/kjolar. Alltså: förste spelaren droppar ner nystanet i byxorna så att det kommer ut vid fötterna, nästa spelare måste få upp nystanet genom sina byxor osv. Snörets ändar måste kunna knytas ihop i slutet. Snabbaste laget vinner!

Pricka flaskan med pennan

Den här kommer vi ihåg från mellanstadiets klassfester! Man delar upp gästerna i två lag, lagen ställer sig i två led. Första personen i varje led får ett snöre knutet kring midjan. Från snöret hänger ett annat snöre som är fastknutet i en blyertspenna. Bakom de som tävlar ställer man varsin flaska.

Målet är för dem att genom att böja sig framåt och titta bakåt, mellan benen, pricka flaskan med blyertspennan. När de har lyckats går turen vidare till näste man i laget. Det lag som är klart först vinner.

Vem var det?

Ge varje deltagare penna och papper. Be deltagarna skriva ner en eller flera hemligheter eller intressant information om sig själv (något man faktiskt kan tänkas dela med sig) på olika lappar. Det kan vara allt ifrån en upplevelse eller en hemlig talang. Vik ihop lapparna och ägg ner dem i en skål.

Lek-ledaren drar en lapp och läser den högt. Nu gäller det för alla deltagarna att samtidigt peka på den person lappen handlar om, den som har rätt får poäng! Flest poäng när alla lappar är upplästa vinner.

Annons