Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vinprovning för nybörjare
vinprovning

Vinprovning för nybörjare

Publicerad den

Att ordna en egen vinprovning för nybörjare är inte alls svårt. Du kan exempelvis ha druvor som tema. Lär dig skilja mellan chardonnay, sauvignon blanc, riesling och gewurztraminer bland vitt. Bland rött kan ni exempelvis testa druvorna pinot noir, cabernet sauvignon, nebbiolo och syrah. Vi valde att göra en enkel nybörjarprovning där vi både testade vita och röda viner. Kommentarerna är vårt samlade intryck och alla 13 personer som testade är nybörjare. Längst ner i artikeln tipsar vi även om trevlig mat som passar till vinprovningar.

Annons

Arrangera en egen vinprovning på enklaste sätt. Välj ett rum med bra belysning, ett bord med ljus yta alternativt lägg ett vitt A4-papper vid varje plats. Den ljusa bakgrunden hjälper till att avgöra vinets utseende såsom färg, intensitet och klarhet. Rummet bör vara ”doftfritt”, om möjligt undvik därför påträngande parfymdofter, rengöringsmedel och liknande som kan ta över vinets egen doft.

Välj ett vinglas med avsmalnande öppning som ”samlar” ihop doftintrycken och bred bas som ger vinet möjlighet att ”snurras” runt, syre gör att vinet öppnar upp sig och bjuder på mer doft och smak. 4 glas per person brukar vara lagom.

En penna och anteckningsblock för det goda minnets skull, ett glas vatten och en spottkopp för den som önskar. En rekommendation är att prova vita viner före röda och torra viner innan söta. Det kan också vara intressant att bjuda på olika smårätter som man kan testa vinerna med efter att man provat utan tilltugg. Nu är det dukat för en lyckad vinprovning!

Vi samlade 13 personer som gillar vin men som är nybörjare vad gäller vinkunskap. Vi ordnade stationer med vin, infolapp om vinet och maträtter utspritt i huset. Sen var det bara att mingla runt med sin lapp och anteckna. Hur man uppfattar ett vin märkte vi hänger mycket ihop med vad man är van att dricka, om man oftast dricker vin som mingelvin eller bara till maten.

Kvällens lärdom var vilken otroligt stor skillnad det var på vissa viners smak med och utan mat till. Vi hade 7 olika rätter som man kunde testa vinerna till. Det kan vara en bra idé att ha lite olika typer av smaker på maten när man ordnar vinprovning för nybörjare. Dvs ost av olika slag, chark, skaldjursrätt, kötträtt mm. Då är det bara att gå runt när man testat utan mat och prova sig fram till sin favoritkombo. Dessutom är det ett effektivt sätt att skapa kontakt mellan gästerna då alla går runt och testar och har något gemensamt att diskutera kring.

chablis

Chablis Le Beaunois Labouré-Roi , 2018

Nr 5637, 159 kr

Vi gillade den friska smaken med toner av citrus, och äpple. Den är torr och smakar lätt och somrigt och har rätt hög syra. Chablis-vännerna i sällskapet visade tummen upp men en del av de andra tyckte det var lite för syrligt. Kan passa bra med lättare rätter med fisk eller skaldjur.

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron , 2019

Nr 5514, 249 kr

Den här blev mångas favorit under provningen. Det har en komplex smak och vi tyckte att den var fruktig, rätt fyllig med inslag av nässlor, fläder, krusbär och blommor. Den passade bra till getost och någon sa att det här är ett lyxig och bra ”allroundvin” som de flesta borde gilla.

riesling

Gustave Lorentz Riesling Reserve

Nr 22257, 109 kr

Lätt och torr med en aning pepprig ton plus smaker av äpple, lime och banan. En del tyckte den var lite för spritig eller krispig och tunn i smaken medan andra gillade den lätta smaken och syran.

dog point

Dog Point Sauvignon Blanc, 2019

Nr 95749, 195 kr

Kvällens klara segrare bland de vita vinerna! Det här vinet gillade alla. Åh och mmm, gud så gott! hördes med jämna mellanrum under provningen. Smaken är blommig, smakar sommar, krusbär, fläder, tropiska frukter, citrus. Den är torr och smakrik med god och lång eftersmak. Passar till medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter men även som pratvin.

Marin Langhe Bianco DOC

Nr 2287, 129 kr

Milt och gott med tydlig mineralton. Ganska torrt med rejäl syra men ändå ”lättdrucket” utan någon längre eftersmak. Doften var god! Ett trevligt vin som passar till lite lättare rätter eller kanske en sallad.

Santa Barbara County Chardonnay

Nr 79982, 269 kr

Fyllig och ekig men med fruktiga toner från äpplen och godis. Lite smörig och rund i smaken och man kan ana någon form av ört. De som vanligtvis gillar chardonnay tyckte den var jättegod. Den var god till brieost.

ripasso

Tommasi Palanca Ripasso

Nr: 2133, 129 kr

Lite lagom sträv och fyllig. Trevligt vin som många gillade. Fruktig smak, snäll och go som någon sa. Säkert gott vin till pasta. Det här vinet kan man ha hemma ifall man får oväntat besök.

avalon

Avalon Cabernet Sauvignon 2016

Nr: 78572, 159 kr

Smaken är lite vass men samtidigt syltig. Några gillade det och sa att det var lagom fylligt, lättdrucket medan andra tyckte det smakade 85 kr och inte 159 kr. Kan säkert vara gott till en köttbit där den ekiga smaken mildras.

amarone

Tommasi Amarone Classico 2015

Nr: 22350, 299 kr

Svårt att inte gilla detta klassiska vin. Smaken är fatig, rund och fyllig med en lång eftersmak. Mumsfilibabba! Helt klart värt sitt pris! Bra födelsedagspresent! Var hur god som helst till en svamprisotto med tryffel.

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocéne” 2018

Nr: 2845, 299 kr

Vi gjorde misstaget att prova detta vin direkt efter Amaronen som har högre sockerhalt. Därför uppfattade vi detta fina fin som lite blaskigare och surt först. Men sen provade vi det till maten som bestod av nötkött och då lyfte det här vinet till oanade höjder. Så slutsatsen blev att det här är ett ypperligt vin till maten. Exempelvis till en stekt biff med potatis och god sås.

Annons