Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Rött till mustig höstmat
boeuf
Foto: Nurlan Emir

Rött till mustig höstmat

Publicerad den

Under höstmånaderna serverar vi robust mat: långkok, stekar, mustiga såser och inte minst viltkött. Mat med dden tyngden kräver en del av vinet. Här är tre klockrena röda smakkompisar som hävdar sig utmärkt mot en rykande gryta. Passande recept hittar du längst ner i artikeln! Vintips: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Musella Valpolicella Superiore

Venetien, Italien, 2018, 750 ml
Rött
Pris: 149 kr

Passar till: Fläskkött, Fågel, Lammkött, Nötkött, Vilt, Ost
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Musella
Alkoholhalt: 13%
Lagring: Kan lagras
Artikelnr: 2393

Musella Valpolicella Superiore

Så smakar det: Höjt betyg för denna årgång, vinet är mycket läckert och välgjort från denna kvalitetsmedvetna producent. Rejäl koncentration av torkade fikon och plommon, läder och körsbär blandas med fräsch syra och markerade tanniner. Prova till kötträtter av nöt, lamm och grillat ljust kött, gärna i kombination med smakrika hårdostar.

Vinet är gjort av corvina, rondinella och barbera. Producenten Musella har på kort tid lyckats skapa sig ett namn bland eliten i Valpolicella. Idag ägs och drivs egendomen av Emilio Pasqua som omfattar 37 hektar, varav 20 hektar utgör vinodlingar. Produktionen koncentreras till framförallt vinstilarna Valpolicella Superiore och de än mer välkända Amaronevinerna.

Mat som passar till vinet: lammytterfilé , kryddig lammgryta 

Monti Garbi Ripasso

Italien, 2018, 750 ml
Rött
Pris: 128 kr

Passar till: Lammkött, Nötkött, Vilt, Ost
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Tenuta Sant’ Antonio
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Kan lagras
Artikelnr: 5328

Monti Garbi Ripasso

Så smakar det: Full pott i betyg för detta härliga vin. Här bjuds riklig koncentration, frukten är tät med påtagliga inslag av julkryddor och röd bärighet. Ekfatskaraktären är tydlig utan att för den skull skapa obalans. Inslag av körsbär, mörka bär, chokladpralin och läder är i fokus. Med andra ord ger Monti Garbi Ripasso mycket vin för pengarna.

Vinet görs av familjen Castagnedi som äger och driver sin egendom i norra Italien. Närmare bestämt cirka 45 hektar vingårdar i distriktet Veneto. Det var först år 1995 som man började göra vin under egen etikett. Innan dess såldes druvorna vidare till andra producenter. I dagsläget är det fyra bröder som delar på sysslorna i verksamheten, och stora investeringar och förändringar har gjorts. Framförallt allt har mycket tid lagts ner i vingårdarna och numera beskärs rankorna betydligt hårdare än tidigare. Familjens nya vineri ligger på toppen av berget Monti Garbi som även fått ge namn till just detta vin.

Mat som passar till: vitlöksgratinerad oxfilé, boeuf bourguignon

Roodeberg

Sydafrika, 2018, 750 ml
Rött
Pris: 99 kr

Passar till: Fläskkött, Lammkött, Nötkött, Vilt
Huvuddruva: druvblandning
Producent: KWV
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Kan lagras
Artikelnr: 7451

Roodeberg

Så smakar det: Mycket vin för pengarna. Doften är generös med en hel del plommon, torkade kryddor, mocka och stall. Den komplexa smaken gör oss inte besvikna, mängder av frukt och mörka bär kantas av fat, läder och tobak.

Kooperativet KWV grundades 1918. Från början var KWV ett statligt initiativ som bestod av en sammanslutning vinodlare. Deras främsta uppgift var att ta hand om den enorma överproduktion av vin som rådde i landet. Ingen liten sak då det producerades stora mängder dåligt vin i Sydafrika och priserna på vin var allmänt låga. Idag ser KVW annorlunda ut. Det drivs som ett aktiebolag som engagerar mer än 50 000 människor.

Man har en gedigen vinportfölj av bra kvalitet där KWV Roodeberg har rönt stor framgång på den svenska marknaden. Ett vin bestående av cabernet sauvignon, merlot och shiraz vars proportioner är hemliga och ändras år från år. Roodeberg lagras på ekfat i 12 månader och är gjort i klassisk, rustik stil. Själva namnet Roodeberg kommer från de rödskimrande bergen man kan uppleva i staden Paarls solnedgång.

Mat som passar till: hjortfärslimpa med kantareller, helstekt fläskfilé med kantarellsås 

Annons