Hem / Inspiration / Barnkalas / Nyttigare barnkalas
Kalasdukning kalas
Foto: Linnea Flink

Nyttigare barnkalas

Publicerad den

Är det dags att fixa kalas för din lilla 1-åring? Eller vill 5-åringen ha ett roligt barnkalas med sina kompisar? Ofta är kalas förknippat med godis, saft och andra sockerstinna bakverk, men så behöver det inte vara! Det finns en mängd goda alternativ till sockriga tårtor, godis och glass. Här bjuder vi på recept, tips och inspiration till ett mindre sockrigt men oj så gott kalas som passar både små och lite större barn. Text: Carina Hejde Foto: Linnea Flink

Annons
Sigge och Oscar på kalas

Födelsedagstårta

En barntårta eller glasstårta brukar vara ett stående inslag på kalaset och visst är det festligt att få blåsa ut födelsedagsljusen och önska sig något. En pannkakstårta eller vattenmelontårta är utmärkta alternativ till den klassiska prinsesstårtan. Eller varför inte prova att göra en raw food tårta eller en marängtårta gjord på kikärtsspad? Mumsigt, snyggt och gott utan onödigt socker!

Istället för glass

Glass är poppis hos många barn och det finns många sätt att göra lite mer hälsosamma varianter av glass.

Yoghurtglass, nice cream och ice pops är alla goda alternativ – oavsett om det serveras i bägare eller på pinne så kommer det bli succé!

Sigge och tutan

Så här lätt gör du nice cream:

Mumsiga smoothies, slush och lemonad

Kalashatten är på

Efter mycket lek och bus kommer barnen att vara törstiga och då passar det utmärkt att servera mumsiga smoothies, fräscha slush eller läskande lemonad istället för saft.

Här nedan hittar du recept på våra törstsläckande favoriter!

Chokladbollar

Chokladbollar är en favorit hos många barn om och visst är de goda?! De här varianterna är gjorda på torkad frukt och nötter och blir väldigt smarriga. Rulla chokladbollarna i det som barnen tycker är godast: riven kokos, kakaonibbs, hackade nötter eller lite strössel.

Frukt och bär i roliga former

Sigge kalas

Frukt och bär är något som går hem hos de flesta barn så varför inte servera det på kalaset? Lägg upp frukten och bären i roliga figurer och former så som Clementin Clas, Banan-Björne eller kiwisköldpaddor.

Att doppa bananer eller jordgubbar i choklad brukar också vara populärt. Sätt frukterna på pinne och vips så har du fina fruktklubbor!

Lycka till i köket och ha så kul på kalaset!

Tuta på barnkalas
Annons