Hem / Inspiration / Bakning / 12 fluffiga marängdrömmar
Brownietårta

12 fluffiga marängdrömmar

Publicerad den

Frasiga, sega och galet goda - riktigt bra maränger är något som alltid går hem. Och den hemmagjorda varianten slår de butiksköpta i hästlängder! Här är våra favoriter:

Annons

Se fler efterrätter på Tasteline:

Maräng sägs komma från staden Meiringen i Schweiz och är ett bakverk bestående av äggvitor och socker – ibland även ett stänk citronjuice eller ättikssyra.

När marängen vispas är det viktigt att bunken är absolut ren och fri från fett och att inget spår av äggula har hamnat i smeten – då kommer marängen aldrig bli bra. Fransk maräng är en variant där du vispar smeten över sjudande vatten till 60-65 grader, och sedan tar av bunken från värmen och vispar tills marängen svalnat. Franska maränger blir blanka och lite sega inuti.

Maräng bakas ofta i ugn långsamt, men kan också användas som topping till tårtor eller muffins och bränns då bara av på ytan med grillvärme i ugnen eller gasolbrännare. Färdiga marängbottnar är självklart inte lika goda, men de har en fördel: De är oftast (konstigt nog) äggfria och således allergivänliga!

Annons