Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Celiaki hos barn
Illustration: Moa Graaf

Celiaki hos barn

Publicerad den

"Lotta och Tarm–Ludde" (Omniprint Förlag) är en informations- och faktabok om och för barn med celiaki, skriven i sagoform för förskole- och lågstadiebarn. Boken är skriven på ett lekfullt och ändå pedagogiskt sätt, både för barn och deras närstående! Författaren Margareta Elding-Pontén berättar mer om celiaki och sina tankar om boken.

Annons

”Genom att skriva boken i sagoform kunde  all fakta vävas in i en spännande och rolig saga – både vad som händer med flickan Lotta och vad som händer med Tarm-Ludde och hans stora familj i tunntarmen.

Moa Graaf har gjort texten levande genom underbara bilder, fyllda av fantasi och känsla och samtidigt informativa och förankrade i verkligheten.”

Foto: Fritiof Pontén

Margareta Elding-Pontén

”Om barn med celiaki känner igen sig i Lotta och ser sin egen Tarm-Ludde som en god vän att vilja vårda genom att äta glutenfritt – då har vi lyckats. Efter sagan finns extra informationstexter för vuxna. Min förhoppning är att boken ska vara ett stöd för både barn och vuxna och att den ska kunna användas av skolor och förskolor när något barn i klassen har celiaki.”

  1. En bok i detta format är lite ovanligt, hur kom du på den idén?

    Jag ville ge barnen en egen bok om sjukdomen celiaki, för att förklara för dem vad celiaki är, vilka symtom som är vanliga hos barn och hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Det saknades en sådan bok. I mina tankar fanns redan figuren Tarm-Ludde, skapad ur ett av de små tarmludden i tunntarmen. Tarm-Ludde skulle få förklara celiaki för barnen på ett lättbegripligt sätt. När jag antecknade allt jag ville ha med insåg jag plötsligt att det skulle kunna göras i form av en saga. Boken blev en fackbok förklädd till sagobok.

  2. Måste man förändra hela sin kosthållning när man får diagnosen celiaki?

    Nej, men man måste hela tiden vara noggrann och observant på vad man stoppar i sig. Rent kött, fisk, frukt, grönsaker, bär och mycket annat går fortfarande lika bra att äta som förut. Vanligt bröd byts mot glutenfritt bröd etc.

    Det finns mycket glutenfria alternativ idag, men man måste lära sig att alltid läsa ingrediensförteckningarna på allting man köper. Det kan hända att en fisk är panerad med mjöl, eller att det finns vetemjöl i mat som pyttipanna och köttbullar. Man måste också vara noggrann med att använda rena köksredskap och tallrikar för glutenfritt och att lära sig vilka ingredienser som inte är glutenfria.

  3. Hur förklarar jag som barn enklast för kompisar och vuxna i min närhet vad min celiaki innebär?

    Jag tål inte gluten, som finns i vete, korn och råg. Det är viktig att allt jag äter är glutenfritt så att jag och min tarm håller oss friska. Då kan jag växa och vara pigg och må bra. Det finns mycket glutenfritt bröd, pasta, pizza och kakor – det står på paketen om de är glutenfria. Chansa inte utan fråga mig eller mina föräldrar om du är osäker på vad jag kan äta.

Annons