Hem / Recept / Tjälknul

Tjälknul

Betyg: 3.5 av 5
4 röster
Medel
Annons

Det gamla svenska receptet Tjälknul kom till av misstag påstås det. Oavsett vilket är det jättegott! Köttet måste vara fryst när man sätter igång. Det gäller också att planera tiden noga så man slipper gå upp mitt i natten...det har hänt mig.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 1.5 kg
  älgkött, benfritt djupfryst kött av nöt eller älg, t ex bog eller ytterlår.
 • 1 l
  vatten
 • 1 dl
  salt
 • 1 tsk
  strösocker
 • 1/2 tsk
  svartpeppar
 • 1 st
  lagerblad
 • 15 st
  enbär, krossade
Annons

Gör så här

 1. 1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form eller stekpanna. Sätt in det i 100 gr ugns- värme i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat, efter 2-3 timmar, spetsen ska komma mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen totalt 10-12 timmar, t ex över en natt. När termometern visar 60 gr är köttet rött som rostbiff, vid 70 gr lätt rosa och vid 75 gr helt genomstekt.
 2. 2. Koka upp vatten och alla ingredienser till lagen. Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen. Bunken ska vara så liten att köttet täcks av lag. Välj ev. dubbla fryspåsar av plast. Låt det svalna lite, täck över och ställ kallt 4-5 timmar. Tag sen upp köttet, svep in det och förvara i kylskåp eller frys in.
 3. 3. Servera i tunna skivor på samma sätt som rostbiff och är perfekt till en buffé. Själv tycker jag det är jättegott med en blue cheesesås till. Alltså man mosar en ädelost och blandar med gräddfil eller creme fraiche, ev. vitlök och timjan om man vill och så salt. En skvätt olivolja i gör den ännu godare. Potatisgratäng till är också en höjdare.
 4. Annons

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.5 av 5 (4 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom