Stekt kycklingfilé med smörfrästa kantareller på kaneldoftande lingon

3 röster 19 ingredienser

Ingredienser

Lingonreducering

Palsternackssås

Kyckling

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 175-200 grader. Potatisen: Skär den tvättade men oskalade potatisen i klyftor. Ställ dem "på rygg" i oljad långpanna och ringla över olivolja. Salta, strö över timjan och sätt in i ugnen i ca 45 min, eller tills potatisen är mjuk inuti och knaprig utanpå.
  • 2. Reducering: Lös upp 1 buljongtärning i 2 dl vatten. Tillsätt lingonsylt, soja, kanel, socker och lite salt. Låt det koka ihop och reduceras till ca 2/3. Det ska vara en tjock och smakrik sås. Smaka av med vin och eventuellt mer kanel och salt. Eventuell sky från kycklingen tillsätts sist.
  • 3. Palsternacksås: Lägg de passerade palsternackorna i en kastrull. Tillsätt grädden, buljongtärning, vatten och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda på svag värme och smaka av med limesaft, salt och peppar.
  • 4. Kycklingen: Gör en ficka i sidan på kycklingfiléerna och stoppa in en röra på smör, salt och färsk timjan. Salta och peppra även på utsidan. Stek i smör på först ganska hög värme, för fin färg, sänk sedan värmen och stek färdigt tills köttsaften är klar. Blir det sky över slås den i lingonreduceringen.
  • 5. Kantarellerna: Lägg kantarellerna i en stekpanna utan fett och låt dem förvällas på svag värme. När vätskan kokat bort och pannan är torr igen tillsätts rikligt med smör och svampen steks vidare tills den blir knaprig och gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.
  • 6. Lägg upp på tallrikar och garnera med färsk timjan och färska morotsspån.