Hem / Recept / Rödvinssås

Rödvinssås

Betyg: 3.1 av 5
21 röster
30 min
Medel
Annons

En mustig rödvinssås är lättare att göra än man kan tro, och den brukar vara uppskattad - i vår familj av såväl stora som små. Köp färdig fond eller använd en bra kvalitet fond eller buljong. Här är det kompletta receptet som innehåller såväl morot som rotselleri för extra mustighet, men du kan även göra en enklare variant med bara schalottenlök om du vill. Det viktiga är att använda mycket vin av relativt god kvalitet och låta det reducera ordentligt för den härliga fylligheten. Jag serverar den här till alla former av kött, såsom lammstek och andra stekar eller till en bit stekt kött.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 5 dl
  rött vin
 • 2 dl
  köttfond, fyllig. Alt. 2 msk fond på flaska eller 2 tärningar köttbuljong
 • 2 st
  schalottenlök, skalade och finhackade
 • 1.5 st
  morot, skalade och finhackade
 • 1 bit
  rotselleri, skalad och finhackad
 • 10 st
  pepparkorn
 • 2 st
  lagerblad, lätt smulade
 • 2 msk
  olja
 • 3 msk
  smör, rumstempererat
Annons

Gör så här

 1. 1. Jag brukar finhacka löken för hand men köra morötterna och rotsellerin i mixer för att det ska gå fort.
 2. 2. Hetta upp oljan på medelhög värme i en såspanna eller traktörpanna, lägg in hacket med lök, morötter och rotselleri. Fräs så det blir glansigt och smakerna frigörs men inte blir bränt.
 3. 3. Lägg i pepparkornen och lagerbladen. Häll på vinet och höj temperaturen. Låt puttra ganska ordentligt så att såsen långsamt reducerar.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Om du använder en buljong som du tycker är lite tam i smaken kan du tillsätta den direkt så att den också reduceras ner. Annars tillsätter du fond eller buljong när vinet reducerats till närmare en tredjedel.
 6. 5. Tillsätt den fylliga buljongen/fonden och låt puttra ett tag till så smakerna blandas fint. Smaka av om du behöver mer vin, kryddor, kan ske lite soja för fyllighet och sälta (bättre än salt i såsen).
 7. 6. Sila av såsen och låt den stå klar tills strax innan du ska servera den. Hit kan du förbereda i god tid och plocka fram och värma såsen.
 8. Fortsättning efter annonsen
 9. 7. Vispa i smöret en klick i taget så det blir en len emulsion.
 10. 8. Servera direkt till det kött eller fisk du valt. Faktum är att torsk och annan vit fisk som piggvar kan fungera med rödvinssås, kanske med baconstekta haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.1 av 5 (21 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom