Hem / Recept / Rödvinskokta champinjoner med Koriander

Rödvinskokta champinjoner med Koriander

Betyg: 4 av 5
8 röster
Medel
Annons

Följande recept kommer från Romarriket och härstammar från 200-talet före Kristus men är troligen äldre än så. Det återfanns i en något rörig men fascinerande receptsamling skriven av en herre vid namn Apicius. Möjligen kan den vara tillägnad honom men det är svårt att idag avgöra. Vad som är intressant dock är att många av rätterna i samlingen mycket väl skulle kunna vara hämtade ur en modern italiensk kokbok då de i många fall liknar det som idag serveras runt om i Italien. Det här är i vilket fall ett fantastiskt god förrätt eller cocktailtilltugg.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 6 dl
  rött vin
 • 500 g
  champinjoner, hela
 • salt
 • svartpeppar, nymald
 • 3 msk
  koriander, färsk, eller 2 msk torkad
Annons

Gör så här

 1. 1. Häll vinet i en kastrull och låt det koka upp. Koka ihop vinet tills 4 1/2 dl återstår.
 2. 2. Torka av champinjonerna med en linnebit och tag bort foten. Lägg dem sedan i vinet och krydda med en nypa salt och rikligt med nymald svartpeppar. Låt vinet koka upp och sedan sjuda på svag värme i 5 minuter.
 3. Fortsättning efter annonsen
 4. 3. Lyft kastrullen från värmen. Om du använder torkad koriander lägger du ned den genast, smakar av och låter rätten kallna. Om du använder den färska kryddan bör du inte tillsätta den förrän strax innan du ska servera champinjonerna.
 5. 4. De är lika goda varma som kalla. Servera dem i en liten skål eller uppsatta på cocktailpinnar.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4 av 5 (8 röster)

Frågor, tips och kommentarer