Pizza funghi med timjan och Västerbottensost

0 röster 16 ingredienser
Gör pizzadegen minst en dag i förväg och låt kalljäsa i kylen för bästa resultat. Grädda pizzan på en förvärmd pizzasten i varmluftsugn på 300 grader i ca 5 minuter eller tills pizzan fått en fin gyllene färg. Degen räcker till en stor, fyra mellanstora eller åtta mindre pizzor.

Ingredienser

Pizzadeg

Den godaste tomatsåsen

Fyllning

Vitlöksolja

Köp receptet

Tillagning

Pizzadeg

  • 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och olivolja och rör tills jästen löst sig. Blanda mjöl och salt och rör ned i vätskan. Arbeta samman för hand eller i maskin i ca 3 min, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 15 min.
  • 2. Mjöla rikligt på en ren yta, stjälp upp och knåda degen i ca 5 min. Degen ska vara ganska lös. Dela degen i önskat antal bitar, slå in dem i plastfolie och förvara i kylen. Låt kalljäsa i minst 24 timmar, gärna längre. Ta fram degen när det är dags att laga pizzan och baka ut.

Den godaste tomatsåsen

  • 1. Mosa tomaterna, häll dem i ett durkslag och låt rinna av i 10 min. Häll upp tomaterna i en bunke. Tillsätt oregano, en nypa salt, olivolja, samt chili flakes om du önskar lite hetta i såsen. Mixa samman med en stavmixer så att såsen blir något slätare.

Vitlöksolja

  • 1. Börja med att skala vitlöken. Lägg vitlöksklyftorna hela i en kastrull med 1 msk olivolja, fräs så att vitlöken får färg. Häll på resten av oliv oljan och låt stå på medelvärme några minuter. Plocka bort vitlöksklyftorna och servera oljan ur en flaska.

Fyllning

  • 1. Stek svampen tills den får en härlig yta tillsammans med lite olivolja, smör och salt. Ställ svampen åt sidan.
  • 2. Forma pizzadegen till bottnar. Bred på tomatsåsen, fördela mozzarella och riven Västerbottensost® ovanpå. Toppa med svamp och lite timjan samt ringla över vitlöks oljan.
  • 3. Grädda pizzan på en förvärmd pizzasten i varmluftsugn på 300 grader i ca 5 minuter eller tills pizzan fått en fin gyllene färg.

Receptet är från: