Hem / Recept / Pasta carbonara

Pasta carbonara

Betyg: 3.33 av 5
3 röster
30 min
Medel
Annons

Namnet carbonara betyder kolnarhustruns pasta, svartprickig - inte av kol, men väl av mycket nymald svartpeppar. En utmärkt snabblagad middag som brukar uppskattas av stora som små. Ibland ”förstärker” jag den med lite strimlad schalottenlök, vitlök, salvia och chili, men det här är mer troget originalreceptet. Välj den pastasort du föredrar. Spara äggvitorna och gör maräng eller sufflé.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 2 paket
  bacon
 • 400 g
  spaghetti
 • 6 st
  äggula(or)
 • parmesan
 • salt
 • svartpeppar
Annons

Gör så här

 1. 1. Strimla baconet. Sätt på en stor kastrull vatten till pastan. Medan du kokar pastan (jag brukar föredra spaghetti) i rikligt med saltat vatten fräser du strimlad bacon (eller sidfläsk).
 2. 2. När pastan är al dente, d.v.s. med en liten hård kärna fortfarande så den inte blir överkokt och klibbig häller du av vattnet och blandar pastan med de stekta baconbitarna.
 3. Fortsättning efter annonsen
 4. 3. Rör ner 2 av äggulorna som du vispat upp och blandat med riven parmesan. Den som vill kan ha lite grädde i för extra krämighet, men jag föredrar den puritansk. Det är viktigt att du inte har någon värme under kastrullen när du blandar i äggulorna, så de inte koagulerar. Lägg helst pastan med baconet i en skål innan du rör ner äggulorna.
 5. 4. Lägg upp direkt på tallrikar och lägg en äggula på varje portion, jag brukar låta dem vara kvar i skalhalvan för att de ska stanna på sin plats vid servering. Mal rikligt med svartpeppar över. Den som vill tar lite mer riven parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.33 av 5 (3 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom