Hem / Recept / Chokladmousse med vuxensmak

Chokladmousse med vuxensmak

Betyg: 3.56 av 5
16 röster
1 tim
Medel
Annons

Chokladmousse brukar ju de flesta gilla. Det här är en som är mer för de vuxna än för barnen, smaksatt som den är med rom, konjak eller apelsinlikör.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 100 g
  mörk choklad, (70 %)
 • 3 msk
  grädde
 • 3 st
  ägg, delade i vitor och gulor
 • citronsaft, några droppar
 • 1 krm
  salt
 • 1 msk
  strösocker
 • 1.5 msk
  Cointreau, Alt. rom eller cognac
 • hallon, färska, till servering
Annons

Gör så här

 1. 1. När jag gjort chokladmousse på sistone har chokladen ibland stelnat lite väl mycket innan allt blandats och då blir det lite som stracciatella, den italienska glassen med bitar av choklad i. Jag vill ha min mousse len och krämig och har därför experimenterat mig fram till följande tips: 1. Börja helst i så god tid så ingredienserna blir rumstempererade. Då behöver du inte heller ha i grädden om du inte vill. 2. Om du (som jag) inte hinner få ingredienserna rumstempererade följer du det här receptet. Då kommer grädden in för att hjälpa till. Det blev väldigt lyckat och var en av de bästa mousser jag gjort, enligt maken och vännerna.
 2. 2. Dela chokladen i små bitar och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden. Ställ den på absolut lägsta värmen på plattan.
 3. 3. Jag föredrar att smälta chokladen så här, även utan grädde. Den som är van vid att göra det i mikrovågsugn kan göra det. Men vattenbad rekommenderar jag inte, eftersom vattenångan lätt kan komma i chokladen och då får den att dela sig.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Dela äggen i vitor och gulor. Lägg dem i varsin skål. Se till att framför allt skålen som vitorna läggs i är helt ren och torr.
 6. 5. Medan chokladen långsamt smälter - rör i den ofta med en slickepot - vispar du först äggvitorna tillsammans med citrondropparna och saltet till ett styvt skum. Vispa därefter äggulorna tillsammans med sockret så det blir lite fluffigt.
 7. 6. Tillsätt Cointreau, rom eller konjak.
 8. 7. Rör ner den avsvalnade choklad-gräddblandningen och rör till en jämn smet. Vänd sist ner äggviteskummet med en slickepot försiktigt så att allt blandas men så mycket som möjligt av luften är kvar för fluffigheten.
 9. Fortsättning efter annonsen
 10. 8. Häll moussen i vackra skålar eller glas. Jag tycker om att använda ärvda vida champagnecouper som vi inte gärna dricker champagne ur numera, men som passar fantastiskt till efterrätter och förrätter.
 11. 9. Ställ moussen att svalna. Dekorera med några hallon och ställ fram en skål färska hallon för gästerna att ta av.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.56 av 5 (16 röster)

Frågor, tips och kommentarer