Hem / Inspiration / Köksknep / Rätt med rädisor
rädisor

Rätt med rädisor

Publicerad den

Primörskola del 2: Rätt med rädisor Få saker är så efterlängtade som vårens första späda grönsaker. Här är Tastelines tips på hur du tar hand om och tillagar vårens och sommarens primörer på bästa sätt.

Annons

Nu börjar de första svenskodlade färgklickarna dyka upp i grönsaksdisken. Här presenterar vi en Tastelinefavorit: den pepparettriga rädisan – en riktig försommarhöjdare.

Färska rädisor i all enkelhet med en klick smör och en gnutta salt är en av grönsaksårets verkliga höjdpunkter. Säljs året om men de första svenska frilandsodlade brukar dyka upp i maj.

Rädisan innehåller senapsolja som ger rädisan dess skarpa smak. Med sin krispiga konsistens och peppriga smak är rädisor mycket goda i sallader. Prova även att servera varma rädisor som garnityr till fisk: Skiva rädisorna och fräs hastigt i smör. Tillsätt lite hackad dill och några droppar citron.

Med sin klara färg blir rädisan ett vackert pynt. Prova att skära dekorativa former och garnera bufféfaten med vackra rädis-blommor.

 

Så här skär du vacker garnityr av rädisor:

Lämna lite blast kvar i toppen. Skär ut hack i motsatt ända med en liten grönsakskniv. Upprepa 4-5 gånger i olika diagonaler tills du har en stjärnformad urgröpning.

Skär upp flikar runtom hela rädisan. Börja i ”botten”, och skär ned mot blasten men skär inte ända igenom. Skär igenom den först fliken då du skär nästa. Upprepa runt hela rädisan.

Lägg den färdigskurna rädisan i iskallt vatten. Fortsätt med resten och ställ sedan in i kylskåp ett par timmar. Kylan gör att rädisan öppnar sig och blir vackrare.

 

Här är ett enklare, men lika effektfullt sätt att göra vackra blommor av rädisor:

Skär rakt igenom rädisan, men inte ända ned. Upprepa 4-5 gånger. Vrid rädisan 90 grader och upprepa manövern och lägg rädisorna i kallt vatten.

Slutresultat: Två varianter på rädisblomma. De blir inte godare men lite roligare!

Annons