Hem / Inspiration / Köksknep / Film: Laxskola med Kurt Weid

Film: Laxskola med Kurt Weid

Publicerad den

Grundare av det moderna kocklandslaget, köksmästare och kock, domare i internationella matlagningstävlingar och inte minst i Årets Hemmakock – Kurt Weids CV är minst sagt imponerande och inom svensk gastronomi är han en legendar. Vi bad Kurt dela med sig av tips på hur man bäst tar hand om en hel laxsida. Hur får man bästa sushibitarna, och hur länge ska man egentligen tillaga lax i ugnen? Kurt har svaren! Kika på filmerna nedan för att briljera lite extra nästa gång du köper hem lax.

Annons

Kurts snabbtips: 

Gravning gör laxen smakrik och fast: Gnid in bitarna i socker och salt och ställ in i kylen i minst en halvtimme innan tillagning.

Lax ska inte överstekas, då blir den torr som en trasmatta. Tillagar du lax i ugn kan du gärna använda stektermometer (inte skinktermometer, den är för grov) och låg temperatur. Det tar ca 30 minuter i 145 grader att nå en perfekt innertemperatur på 48 grader.

Stek laxen max 1-1,5 minut på varje sida. Använd först olja, som är värmetåligt, och tillsätt smör på slutet för god smak.

Är det ben i laxsidan? Du kan enkelt dra ut dem med en steriliserad tång eller pincett innan tillagning – det brukar handla om 20 ben.

Ska du göra sushi? Glöm inte att djupfrysa laxen först. Laxen kan gärna vara halvtinad när du skär upp den, då är det lättare att få riktigt tunna bitar.

Om du får tunna ”snuttar” när du skär ut portionsbitar kan du skära bort dem och frysa in. De små bitarna är perfekta till tartar, ceviche eller laxbiffar.

Annons