Hem / Inspiration / Kändiskockar / Mattias Kristiansson / Mattias veganska festmat
mattias beandillas

Mattias veganska festmat

Publicerad den

Mattias Kristiansson började blogga om sina smöriga dessertexperiment 2008, fick Matbloggspriset för ”2012 års bästa ”Bak & Dessert”-blogg och - startade en veganblogg..! Mattias berättar om sin helomvändning, och ger oss bästa tipsen till det veganska fredagsmyset. Text: Linnea Swärd

Annons

Köttfria måndagar, vegetariska alternativ, gröna veckor- allt fler väljer att äta mindre kött till förmån för vegetariska och veganska alternativ. Men fortfarande tror många att en vegansk kost handlar om att göra avkall på goda saker. Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och matbloggare på Bake my Day och Vegomagasinet, ser på det hela tvärtom: att en vegansk livsstil snarare handlar om att tillföra nya, spännande råvaror och maträtter. På hans blogg möts besökaren av syndiga lyxrätter, supersnabba vardagstips för den late och fantastiska efterrätter. Inte en animalisk produkt i sikte. Vi har förstås pumpat Mattias på de godaste vegantipsen.

Men först den självklara frågan: En blogg med smöriga, lyxiga bakverk, och en veganblogg. Hur går det ihop?

-Det går helt fantastiskt bra! Den mat jag äter är helt vegan, men jag gör undantag för bakverk. Med det sagt så bakar jag även mycket vegan. Hela grejen handlar om att jag vill att folk ska äta mer vego och var de sen sätter sina gränser får de själva bestämma, så länge de gör något.

Vad fick dig att välja vegolivet?

-Det började med att jag och min sambo hade ”köttfria måndagar”, mest som en kul grej. Det gick över till att vi åt vego på vardagarna för att sedan äta ”riktigt bra kött” på helgerna. Det gjorde vi en helg, sen glömde vi bort köttet eftersom vi åt så galet god vegomat hela tiden. Det var då vi bestämde oss för att sluta helt med kött och har faktiskt inte saknat det en enda gång.

Mattias Kristiansson

Vad är största fördelen med en vegansk kost?

-Att det är så jäkla gott! Det är nya smaker, konsistenser och färger. Sen är det så klart fantastiskt om du vill göra något för miljön, djuren och din egen kropp och hälsa. Plus att det är superbilligt!

Hur tidskrävande är vegansk matlagning?

-Inte alls faktiskt. Är det något jag gillar med veganmat så är det att den går så snabbt att laga. Du slipper bry dig om att genomsteka ”köttet” eller koka en gryta i 3 timmar för att det ska bli mört.

När är det svårast att vara vegan?

-När jag går på stan och blir sugen på att bara stoppa i mig något snabbt. Att äta McDonalds bönburgare eller nötter är lite tråkigt i längden. Ja, eller om jag blir bjuden på middag och det bjuds på kött.

Ärligt, blir det lika gott utan kött och mejeriprodukter?

-Godare! Du anar inte! Haha. Det är verkligen den främsta anledningen till att jag fortfarande äter veganskt. Jag är en riktig matsnobb och skulle aldrig kompromissa med sånt. Men sen ska man inte riktigt jämföra veganmat med kött eftersom det inte är samma sak, på samma sätt som thailändsk mat och svensk husmanskost inte är samma sak. Det är ju gott på olika sätt och jag tycker definitivt att alla ska testa veganmat!

Hur gör man goda bakverk utan smör och grädde?

-Man använder mjölkfritt smör och växtbaserad grädde. Det mjölkfria smöret är supergott, enda nackdelen är att man inte kan bryna det, men hur ofta gör du det? Och när Alpro Soyas växtbaserade vispgrädde, Alpro Airy & Creamy, kom så frälstes hela vegovärlden eftersom den blir fantastisk fluffig och smakar jättegott.

Annons