Hem / Inspiration / Kändiskockar / Gourmet på en låga – friluftsrecept
Karin Sundqvist
Foto Christoffer Bergström

Gourmet på en låga – friluftsrecept

Publicerad den

Karin Sundqvist är extremkock - hon trivs bäst när hon får laga god mat på stormkök ute i naturen. Här delar hon med sig av sina populära recept från sin kokbok "På en låga" (Barking dog publishing) och ger tips för att laga mat ute. Text: Petra Månström

Annons

Karin Sundqvist utbildade sig till kock men trivdes inte riktigt med krogmiljön. Så istället började hon jobba som ”extremkock” på långseglingar över Atlanten – perfekt eftersom hon då får kombinera sin passion för matlagning med den lika stora passionen för segling och friluftsliv.

Många av hennes starkaste upplevelser är kopplade till fysiska strapatser följda av enkla men underbara måltider. Hon har lagat chili con carne i storm i Biscayabukten och stekt nyfångad tonfisk på Tobago Keys. Nu är hon aktuell med boken På en låga, där hon samlat sina bästa friluftsrecept – där alla kan lagas på ett enkelt stormkök. De vackra bilderna är tagna av Malcolm Hanes.

Men varför är det så kul att laga mat i det fria?

– Naturen bjuder ju på så många starka upplevelser. Vem vill då plocka fram en påse frystorkat och knapra på? Jag tycker att livet är alldeles för kort för det. Upplevelsen förstärks av god mat, som inte alls behöver vara krånglig.- Och vad ska man annars göra när man kommer fram? Jag tycker det är härligt att sysselsätta mig med att skala vitlök samtidigt som jag njuter av miljön runtomkring.

Men om man ska ut och vandra – blir inte ryggsäcken onödigt tung med den här typen av mat?

– Det behöver inte vara så krångligt. Jag skulle hellre lätta på packningen och kanske lämna den där extratröjan hemma mot att istället satsa på god mat.

packning, kryddkit med rygga

– Tre soltorkade tomater väger till exempel nästan ingenting och tar pulvermoset till oanade höjder. Eller varför inte krydda moset med lite riven parmesanost och timjan? Ett annat tips är att köpa pulversoppor och blanda i god, skivad korv eller extra vitlök. Blåbärssoppa med kanel och äpple är också supergott.

Vilken mat skulle du aldrig ta med dig ut?

– Jag skulle aldrig ta med mig något frystorkat eftersom jag tycker det är så härligt att laga egen mat. Sedan finns det ju mycket annan mat som är dålig, till exempel korv utan kött, färdiga sallader med massor av fett. Då satsar jag hellre på rena produkter som olivolja och bönor.

Är det alltid du som basar vid stormköket när ni är ute?

– Ja – mina turkamrater förlitar sig på att jag har komponerat en friluftsmeny som en av mina kompisar sätter ihop en vinlista till!

Karins bästa utematstips:

1. Tänk igenom menyn och utgå fritt från att det går att göra allt.

2. Satsa på teflonpannor som inte kräver så mycket matfett och är lätta att rengöra.

3. Gör i ordning en frömix som passar till det mesta och tar maten till nya höjder.

4. Olivolja i en liten flaska är alltid bra att ha.

5. Gör i ordning ett litet kökskit med det nödvändigaste, som buljongtärningar, kryddor, frömix och fiberboost.

”Jag skulle aldrig ta med mig frystorkat ut” (2008 lanserar Karin sin egna kryddpåse, som är smidig att ta med sig ut).

Annons