Hem / Inspiration / I säsong / Tips för lätta packningar – äta ute
Paleobar
Foto: Katerina Stoevska

Tips för lätta packningar – äta ute

Publicerad den

Planerar du att dra till fjälls i sommar? En måltid på fjället kan vara oändligt mycket mer än bara soppa och smörgås. Här bjuder vi på handfasta tips och råd för dig som redan tagit fram ryggsäcken och bland annat vill laga mat på stormkök. Text & Foto: Lena Lundberg

Annons

Tanken på oändliga vidder och porlande fjällbäckar kan ge fjällvandringsfantaster något smått religiöst i blicken. Och alla som någon gång smakat smörstekt ädelfisk ute i det fria på fjället, får acceptera att smaklökarna blir kräsna för livet.

Enligt Svenska Turistföreningen går det åt 25 procent mer mat på fjället än hemma. Och med tanke på den betydligt större upplevelse det innebär att äta ute i det fria, är det läge för en del planering. Oavsett om du skall ut på enklare dagsturer med lättare packning eller på en mer avancerad expedition kan det vara tacksamt att ha ett litet förråd av kryddor och basvaror med sig i packningen.

Resan börjar hemma

Tänk igenom hur många dagar ni ska vara ute och sätt ihop en meny: med frukost, lunch middag, mellanmål och kvällsmål. Sedan ger du dig ut och handlar. Ha alltid med dig mat för ett extra dygn, för säkerhets skull (den kan ni alltid festa upp den sista dagen!).

Här är några tips, välj och vraka:

Och slutligen, glöm inte:

Ät inte snabbmakaroner hela veckan

Här är en lista på annan bra ”bukfylla”:

Tips!

När naturen bjuder på öring och hjortron spelar det inte så stor roll vad du packat i matsäcken, det blir ändå sommarens godaste middag.

Friluft

Proteinerna då?

Här är några bra produkter som håller:

Allt orkar man inte göra från scratch, här är några tips på halvfabrikat du kan köpa i en ”vanlig” affär:

Tips!

En hel middag. Fräs fisken i mycket smör med chili och vitlök – ät med fingrarna. Avsluta med små, söta fjällblåbär.

Sött

Slutet gott och du sover som en ängel i tältet. Om du gillar sötsaker – glöm inte desserterna, prova följande pulver. Kolla noga på förpackningen att de bara ska blandas med vatten!

Till sist:

Och förstås, så mycket choklad, kex och kakor du med gott samvete kan packa ner… En klassiker på fjällvandringen är ”jägarsnus”. Bryt sönder en stor chokladkaka i mindre bitar, blanda i en plastpåse med mandlar, hasselnötter, torkade aprikoser, katrinplommon, russin, torkade äppelringar och allt annat du kan komma på som är gott, och som håller.

En annan förekommande variant är att slå ihop en stor påse blandat smågodis med en stor påse salta jordnötter – både socker- och saltbehovet täcks med råge! Om det är gott? Prova själv.

Torka grönsaker själv

Att torka grönsaker hemma är inte så svårt som man tror.

Gör så här:

Annons