Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / Fixa värsta lyxpicknicken
picknick
Foto: Petter Fällström

Fixa värsta lyxpicknicken

Publicerad den

En picknick måste inte bestå av mackor och varma drycker. Men lite planering går det att duka upp iskalla drinkar på vit linneduk och servera helstekt kött med en nydressad sallad. Här samlar vi några av våra bästa picknickrecept som är smidiga att packa med och som kommer förgylla utflykten.

Annons

Äkta stadspicknick: Det går utmärkt att ha picknick mitt i storstan. Använd cykeln om packningen blivit för tung. Spänn fast en korg på cykelstyret med hjälp av ett skärp.

Kom ihåg-lista

Iskalla drinkar

Naturligtvis kan man servera iskalla drinkar på en picknick. Köp billiga martiniglas i en antikaffär eller i en lågprisaffär. Då är det inte hela världen om de skulle gå sönder.

Tricket för att få till riktigt kalla drinkar är att ta med sig två termosar. En med drinken och en med is. Sen är det bara att blanda ihop i en shaker och silla upp i martiniglasen. Garnera med en limequat eller lime och imponera på ditt sällskap.
Foto: Jurek Holzer

Picknick

Överlevnadskit

En kom ihåg-lista kan vara picknickens räddning. Allra värst blir det när man glömmer korkskruven! Sätt fast korkskruven på en liftkortssnurra så hittar du den alltid.

Köp små tomma schampoflaskor, exempelvis på Apoteket, och fyll med olja, vinäger, socker, salt och peppar. Flaskorna är lagom stora för picknickbehovet och kan sparas och fyllas på även i framtiden.
Foto: Jurek Holzer

Picknick

Packa rätt

Packa korgen med eftertanke, dessert i botten och förrätter högst upp. Då behöver du inte ta ut alla rätter på en gång och maten håller sig sval. Frys gärna drycker, de hjälper till att kyla ner maten. Lägg flaskorna i plast eller aluminiumfolie om du vill undvika kondens. Separera kall mat från allt annat.

Ju mer du fyller kylväskan dess varmare blir den. 75% mat och 25% is är en lämplig fördelning. Separera även otillagat från tillagat och vara noga med handhygienen om du skall tillaga mat utomhus.
Foto: Jurek Holzer

Picknick

Påstricket

Ingen vill äta en soggig sallad. Om du packar ner salladsingredienserna i separata plastpåsar är salladen fortfarande krispig när du kommer fram till picknickplatsen. …och skaka

Häll ihop sallad, grönsaker och potatissallad i den största påsen och skaka om. Nu kan du servera en nyblandad och fräsch sallad.
Foto: Jurek Holzer

Picknick

Skydda porslinet

Det är trevligt att äta på riktigt porslin men det skadas lätt. Skydda ditt porslin genom att packa in den i en servett och med den skapat ett transportvänligt enmanskuvert.

Gör så här: Ställ tallrikar och bestick på en servett. Vik in en flik mellan tallrikarna och resternade flikar kring och över porslinet. Bind eventuellt ett snöre kring hela paketet. Vi använde oss av udda tallrikar som går att köpa billigt i en antikaffär. Då är det inte hela världen om en tallrik går sönder.
Foto: Jurek Holzer

Picknick, dukning

Fixa en ficka

Det går snabbt att duka fram picknicken om du syr en liten tygficka till varje kuvert. I fickan lägger du kniv, gaffel, sked, våtservett och servett. Det går att lägga dit precis vad du vill, kanske en tandpetare, ett placeringskort, en tyngd till servetten eller en brödbit.
Foto: Jurek Holzer

Picknick, dukning

Svalka flaskan

Är vinet inte kallt nog? Vät en linneservett och svep runt flaskan. Det drar ut lite av värmen och skyddar flaskan från solens varma strålar. Packar du in flaskan i en linneservett redan när du packar picknickkorgen ser servetten dessutom till att skydda flaskan under transporten.
Foto: Jurek Holzer

Picknick, vinflaska, vin
Annons