Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / Baka med blåbär

Baka med blåbär

Publicerad den

Blåbär är inte bara fantastiskt goda, utan också något av det nyttigaste du kan äta. Om du dessutom plockar dem själv har du utan tvekan gjort dig förtjänt av godsaker som blåbärspaj, tårta och blåbärspannkakor.

Annons

Blåbär är otroligt näringsrika, särskilt i förhållande till kalorimängden. Men det är deras rikedom på antioxidanter som kanske är mest intressant. Blåbär innehåller till exempel flera gånger mer antocyaminer än t.ex. rött vin. Antocyaminer sägs föryngra kroppen, förnya celltillväxten och skydda mot infektion.

Blåbär innehåller även mycket vitamin C och D samt mineraler, som kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Korta fakta: Blåbär täcker 17% av Sveriges totala yta. Amerikanska blåbär som ser ut som svenska, men är mycket större och har vitt fruktkött, har inte det svenska blåbärets fantastiska hälsoegenskaper. Förr kallades blåbär för skavllerbär, troligtvis för att färgämnena som sätter sig på tungan var avslöjande. Blåbär färgar tungan blå i kontakt med något basiskt, och röd i kontakt med något surt.

Annons