buffé, somriga grillmenyn, festFoto: Wolfgang Kleinschmidt
Artikel

Somriga grillmenyn

Färska primörer, grillade godsaker och en försvinnande god jordgubbstårta – somrigare kan det inte bli! Vi har satt ihop en dundermeny att imponera på gästerna med i sommar.

Via MatHem kan du enkelt köpa hem hela menyn!

grillmeny, sommarbuffé

Sommarbuffén är beräknad för 10 personer och innehåller både kalla och varma rätter. Denna meny bjuder på både klassiska och moderna smaker.

Bjud in gästerna på en ljuvligt god och vacker grillfest, en hyllning till den svenska sommaren!

Här hittar du hela menyn – färdig att klicka hem!

Checklista för grillmeistern:

  • Se till att inte få med för mycket olja från marinaden, oljan börjar brinna när den droppar ned i glöden. Dessutom bildas cancerogena ämnen när oljan brinner.
  • Pensla råvaran med marinad under hela grilltiden. Såvida inte marinaden innehåller för mycket socker, för då är det risk att sockret bränns.
  • Skaffa rejäla arbetsverktyg: stekspade, grillgaffel, och pincett med långa handtag kan var en bra grund.
  • Förvara känslig mat i kylväska bredvid grillen så slipper du springa in till köket stup i kvarten.
  • Använd rökspån, örter eller olika träslag för att få en annorlunda smakupplevele. Blötlägg rökspånen cirka 30 minuter innan grillning. Färska kvistar av exempelvis timjan eller rosmarin blötläggs i cirka 20 minuter.
  • Använd stektermometer för att kontrollera innertemperaturen i större fisk eller köttstycken.
  • Tänd grillen i god tid. Det tar minst en halvtimme att få bra glöd på grillbricketter, glöden håller sedan i flera timmar. Vänta tills kolen eller bricketterna är gråa innan du lägger på grillmaten.
  • Krydda rätt. Salta inte för kraftigt i marinaderna eftersom det drar ur vätska ur fisken. Det är bättre att salta strax innan eller efter grillningen. Använd gärna flingsalt och nymald svart eller vitpeppar.

Obs! Tänk på miljön! Använd ekologisk braständning istället för tändvätska. Prova skorstenständare, ekologiska tändmaterial eller elektriska grilltändare.

Somrig grillbuffé och ett passande lemonadrecept!