Hem / Inspiration / I säsong / Bojkotta alltid jätteräkor

Bojkotta alltid jätteräkor

Publicerad den

Tropiska räkor är en miljömässig och social katastrof. Undvik i största möjliga mån att köpa tropiska räkor som även kallas för jätteräkor, tigerräkor, gambas och scampi. Det finns både vildfångade och odlade tropiska räkor, men bägge är förknippade med miljöproblem. Tasteline tar avstånd från tropiska räkor.

Annons

Varför tar Tasteline avstånd från tropiska räkor?

Tropiska räkor odlas i mangroveträsk, i bland annat Bangladesh och Ecuador. Fisket kan ske med trål, vilket är det fiske i världen som genererar mest bifångst, men de flesta jätteräkor är odlade. Här är de allvarligaste problemen med fisket och odlingen:

 

Men ekologiska jätteräkor då?

En del tigerräkor kallas ekologiska, men föreningen KRAV avstår från att märka dem eftersom det är svårt att ha koll på odlingarna. Dessutom kräver odlingarna stora landarealer vilket leder till att mer mangrove måste tas bort.

Är varor KRAV-märkta eller MSC-märkta är de okej.

 

Goda skaldjur att ersätta jätteräkan med

Som tur är finns det massor av skaldjur som är både delikata och fiskas/odlas med hållbara metoder – snällt mot både människor och miljö:

Burfångad havskräfta, hummer, kungskrabba, odlade eller handplockade musslor, pilgrimsmusslor och ostron, samt nordhavsräkor. Kika förstås efter MSC-märkning eller KRAV-märkning.

Läs mer om läckra skaldjur i vår Skaldjursskola

Annons