Artikel

Premiär för surströmming!

Äntligen är det dags för surströmmingspremiären! Den tredje torsdagen varje augusti tas konserverna fram. Högtiden som delar Sverige i två läger, antingen älskar man rätten – eller så…undviker man den helst.
Text: Kerstin Eriksson, Tasteline

Surströmming är strömming som konserverats tack vare jäsning, fisken saltas och får jäsa under en längre tid. Den starka doften kommer från syror och svavelväte som bildas i jäsningen.

Historiskt sett förvarades strömming i salt för att billigt kunna bevara fisken under en längre tid. Syrningen hjälpte även till att fisken inte blev för mjäll, och riskerade inte att skakas sönder under frakten.

Tips till dig som är nybörjare!

  • Öppna burken utomhus, i en vattenfylld hink. Då slipper du att vätskan sprätter på dig, och den fräna doften mildras lite. Har du dessutom långa plasthandskar på dig så undviker du att doften fastnar på händerna!
  • Lägg gärna fiskfiléerna på en bädd av enris. det låter den överflödiga vätskan att rinna av, och är dessutom ett fint upplägg!
  • Se till att ha alla tillbehör redo! Surströmming ska avnjutas med kokt mandelpotatis, gräddfil, hackad rödlök, gräslök och ibland även tunnbröd av bägge sorterna.

Rensa hela fiskfiléer och skrapa ur köttet, fördela med tillbehören på ett tunnbröd eller ät som en vanlig sommartallrik. En Ost- och skinkpaj är ett ypperligt tillbehör förutom de klassiska. Servera gärna en söt efterrättspaj till dessert!

Surströmming!

surströmming

Blev du sugen på surströmming? På MatHem kan du köpa denna delikatess!

Klicka här för att köpa surströmming!

Recept till surströmmingspremiären!