Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Maten som ger dig finare hår
Grillad lax med primörer
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Maten som ger dig finare hår

Publicerad den

Vad du äter har större påverkan på ditt hår än vad du kanske tror. Vi listar maten som ditt hår kommer att älska. Text: Malou Fickling Foto: iStock/Malou Fickling

Annons

 

Har du någonsin undrat varför ditt hår är torrt och livlöst, trots dyra hårinpackningar och hårprodukter? Det kan ha att göra med vad du väljer att stoppa i munnen.

– När kroppen har brist på något syns det på utsidan. Det som drabbas först är ditt hår och dina naglar, säger My Erlandsson, frisör och ägare av salongen Peach Stockholm.

 

My Erlandsson, Peach Stockholm

Knepet är att äta nyttig och varierad kost med mycket protein, eftersom det är ämnet håret mestadels består av. Det är även viktigt att träna och se till att inte stressa.

– Folk säger ofta att deras hår känns friskare på sommaren. Det är tack vare att man får i sig mer frukt och grönsaker och att man rör sig mer under sommaren.

 

Här är maten som är bra för håret

Linser och bönor: Är extra bra för typiskt skandinaviskt hår. Baljväxterna innehåller protein och liotin som gör håret starkare. Det innehåller även mycket järn som ger syre till hårbotten.

Lax: Denna fisk innehåller massvis med Omega-3 som gör ditt hår starkare. Se till att välja vildfångad lax och inte odlad. Andra fiskar ditt hår älskar är sill, makrill och sardiner.

Valnötter: Ät en handfull valnötter dagligen eller tillsätt en skvätt valnötsolja i din mat. Nöten innehåller E-vitamin och omega-3 som gör ditt hår starkt och friskt.

Ostron: Innehåller zink som motverkar en torr hårbotten och håravfall.

Ägg: Ägg innehåller massvis med protein och är fulla med D-vitamin som är bra för hår och hud. Alternativt kan du äta fisk, kyckling eller fläsk.

Blåbär: De blåa bären är inte bara fulla med antioxidanter, de är även fullproppade med C-vitamin, som främjar blodcirkulationen till hjässan och är bra för hårsäckarna.

Grekisk yoghurt: Innehåller protein och vitamin B5 som skyddar ditt hår från skador. Kan ersättas med keso eller ost eller mjölk med låg fetthalt.

Spenat: Den gröda godingen är fylld med järn, betakaroten och C-vitamin, vilket dina hårsäckar älskar. Kan ersättas med broccoli, mangold eller grönkål.

Sötpotatis: Potatisen innehåller betakaroten, som din kropp omvandlar till A-vitamin. A-vitamin gör att din hårbotten producerar olja och motverkar mjäll.

Havre: Starta dagen med exempelvis havregrynsgröt för att vårda din naturliga hårfärg. Havre innehåller melanin och kan förebygga håravfall.

Annons