Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Spara kalorier på ett enkelt sätt
spaghetti
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Spara kalorier på ett enkelt sätt

Publicerad den

Du tycker att du äter ganska nyttigt. Du äter bara en tallrik med mat. Du äter alltid grönsaker och använder hälsosamma råvaror. Ändå går du inte ner i vikt och undrar varför. Det kan vara så att du väljer rätt men äter en aning för mycket. Text: Mia Troberg Foto: Jonas Melcherson

Annons

En tallrik mat kan ge dig alltifrån 300 kalorier upp till 1000 kalorier. Hur många kalorier det blir hänger på vilken mat du väljer och hur mycket du tar av de olika livsmedlen.

Du har säkert hört talas om tallriksmodellen. Den som vill gå ner i vikt bör fylla halva tallriken med grönsaker och resten med exempelvis ris, pasta, bulgur plus någon form av kött eller fisk.

Man behöver inte vara matematiker för att lista ut att den tallriken ger färre kalorier jämfört med en hel tallrik med ris och korvgryta med en liten tomat som enda grönsak. Att minska kaloriintaget med 10-15% ger enorma resultat på sikt.

Räkneexempel

Om en kvinna som inte tränar och har ett stillasittande arbete äter kring 2000 kalorier per dag och minskar intaget med 15% till 1700 kalorier ger det minus 2100 kalorier bara på en vecka!

Det är alltså lika mycket mat som hon vanligtvis äter under en hel dag som försvinner. För att minska 300 kalorier per dag kan du minska huvudmåltiderna genom att fylla på med mer grönsaker samt slopa ett mellanmål eller ta bort kaloririka drycker.

1. Genom att byta ut en del av pasta, ris eller potatis mot grönsaker sparar man rätt många kalorier och får i sig mer fibrer, vitaminer och mineraler. Vi behöver inte några jättemängder av kolhydrater som finns i pasta, ris och potatis. För dig som tränar mycket kan det behövas men annars kan man byta ut halva mängden mot grönsaker och rotfrukter.

2. Kött, kyckling och fisk är enklare att äta lagom av. Protein mättar bra och väljer du magra proteinkällor som magert nöt- och griskött, fisk eller skinnfri kyckling så kan du ta en rejäl portion protein utan att gå upp i vikt.

3. Fet sås, ost, grädde och olja innehåller mycket fett och ger massor av kalorier. Genom att minska på mängden spar man massor av kalorier på ett enkelt sätt. Lär dig laga såser och röror med lite mindre fett om du gillar sås. Det finns massor med smala recept här på Tasteline. Men att undvika fett helt och hållet är inte heller bra. Nyttigt fett som finns i olivolja, avokado, fet fisk och nötter är viktigt för kroppen och bör ingå varje dag i våra måltider.

Kalorimängden i en matportion kan minskas rejält genom att göra dessa förändringar. Om du minskar portionsstorleken en aning kommer denna lilla förändring att ge resultat på sikt utan att du märker av det. Eftersom det här är inte är någon konstig supersnabb bantningskur kommer din kropp att vänja sig vid nya sunda vanor utan större ansträngning och mindre risk för misslyckande.

Annons