Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Sura saker sänker GI-värdet
Tomat- och basilikagratinerad kolja
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Sura saker sänker GI-värdet

Publicerad den

Satsa på syrliga ingredienser om du vill sänka GI-värdet i din måltid! Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Att nötter och fett sänker GI-värdet känns självklart för många, men visste du att även citron och vinäger har en GI-sänkande effekt? Här är några snabba tips! Ät gärna sallad med vinägerdressing. Vinäger kan sänka gi-värdet med upp till 30%.

Det skall vara mycket vinäger, minst 1 msk per person. Gör en vitkålssallad som håller sig flera dagar i kylen. Eller gör det enkelt för dig och köp en färdig pizzasallad.

Tomat har ett lågt glykemiskt index och gör grytan fyllig utan att tillföra fett. Grundtekniken är följande: stek lite lök och vitlök i olivolja, sedan tillsätts exempelvis kött eller kyckling som sedan steks tills köttet fått en stekyta. Salta och peppra. Tillsätt passerade tomater, buljong och någon krydda. Då 5 minuter återstår av koktiden lägger man i valfria grönsaksbitar och kanske lite kokta bönor, linser eller kikärter. Denna gryta går att variera i det oändliga med olika kryddor och grönsaker. Prova exempelvis en nordafrikansk kryddning med spiskummin, paprika, peppar och lite kanel.

Ett annat knep är att pressa citron över sallad, fisk, räkor och i andra maträtter och drycker där det passar. Citron är mycket surt och kan sänka gi-värdet. Man kan också ta som vana att alltid dricka vatten med pressad citron i. Det är både gott och nyttigt.

Ett glas med vatten och en sked äppelcidervinäger innan måltiden kan också ge en effekt på GI-värdet.

Läs mer på GI-avdelningen! 

Annons