Hem / Inspiration / Fest / Färdiga festmenyer med skaldjur
Moule frites med rökig aioli
Foto: Jurek Holzer

Färdiga festmenyer med skaldjur

Publicerad den

Experternas enkla lösningar - Tastelines kockar och vinskribenten Mikael Mölstad parar ihop dina festmiddagar.

Annons

Budgetmeny med lyxpasta

Spenatsallad med vitlökskrutonger, grillade champinjoner och persiljeolja inleder denna festmiddag. Kryddig beska och vitlökstoner som passar bäst med rosévin eller ett svalt lätt pinot noir- eller gamay-vin (Bourgogne / Beaujolais).

Till varmrätt serveras en fräsch pasta med musslor i het tomatsås. Starka goda italienska smaker kräver ett barbera eller barbaresco-vin från Piemonte.

Fluffiga mandeläpplen avslutar middagen! En smakrik efterrätt med nötter som passar bäst till det söta Commandaria från Cypern eller en lättare söt Madeira.

 

Lite hetare ostron

Skaldjur är alltid omtyckt! Här börjar middagen med ostron med två sorters peppar och lime.Till denna friska sälta och syra trivs ett Loire-vin bäst – en Muscadet de Sèvre et Maine. Eller en vit torr chablis.

Halstrad gös med hummerrisotto och citronsky blir en trevlig fortsättning på denna trerättersmeny. Rätten blir ännu godare med en fruktig och ekfatslagrad chardonnay från Frankrike eller Australien.

Denna havsinspirerade meny avslutas med en sötsyrlig desser, nämligen limemarinerade jordgubbar med mandelgrädde. Ett fylligt och sött vin är en god kontrast passar till – en sauternes eller motsvarande viner från Barsac eller Cadillac.

 

Förför med hummer och Moule frites

Hummersallad med dijon och parmesan- dressing, en ljuvlig förrätt med klassiska toner. Krämiga rätter med hummer passar bäst till en icke ekfatslagrad chardonnay (Chablis) eller sauvignon blanc-vin från Sancerre.

Middagen fortsätter med moule frites med rökig aioli – musslor sägs ha en viss effekt! Belgare dricker spontanjäst öl till det här. Häll upp en Leffe med rejält skum.

Till dessert serveras en söt och syrlig ananascarpaccio. Syran och sötman behöver en kraftigt sött vin som ett Vin Santo eller Sauternes.

Annons