Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vitt vin till grillat
vitt vin till grillat
Foto: Nurlan Emir

Vitt vin till grillat

Publicerad den

Friskt, fräscht och törstsläckande, vi gillar ett gott glas vitt medan vi grillar. Vinet skall serveras svalt och inte vara överdrivet åt något håll. Här tipsar vi om några favoriter till grillmiddagen, och självklart även recept! Vintips: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Château Bonnet

Bordeaux, Frankrike, 2019, 750 ml
Torrt vitt

Pris: 95 kr
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: druvblandning
Producent: André Lurton
Alkoholhalt: 12%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 4151

Château Bonnet

Så smakar det: Törstsläckande och mycket användbart! Ett vin som håller mycket bra kvalitet mellan årgångarna. Vinet är aromatiskt med inslag av tropiska frukter, tydliga passionsfrukt, örter och vinbärsblad med aptitretande syra och riklig koncentration. Druvblandningen består av de Bordeauxtypiska vita druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Ett riktigt stilsäkert köp!

Mannen bakom vinet, André Lurton, har en betydande position i vinvärlden och är idag en av de största vingårdsägarna i Bordeaux, Frankrike. Slottsegendomarna är flera men där Château Bonnet är en av de största med egen buteljering. Slottet har varit i familjens ägo sedan 1889, men byggdes redan 1788. Alla druvor som används till vinet kommer från Lurtons egna ägor, vilket är toppen ur kvalitetssynpunkt.

Leth Grüner Veltliner

Österrike, 2019, 750 ml
Torrt vitt

Pris: 89 kr
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: Grüner Veltliner
Producent: Weingut Leth
Alkoholhalt: 12,5%
Lagring:  Vinner inte på lagring
Artikelnr: 4200

Så smakar det: Syrligt, finstämt och elegant med en trevlig mix av lime, krita och färska örter. Här bjuds god koncentration och balans till riktigt bra pris. Därtill med liten spritsighet som livar upp. Vinet har många användningsområden, både med och utan mat.

Druvorna kommer från distriktet Donauland i regionen Niederösterreich vars gynnsamma klimat bidrar till vinernas härliga fräschör. Den karaktäristiska lössjorden ger en mineralig prägel. Druvan grüner veltliner är Österrikes nationaldruva och är innehållet i många av landets bästa vita viner. Familjen

Leth producerar sina viner i Wagram, ett område beläget i närheten av Wien. Man har anlagt ett vinmuseum där man odlar dryga hundrafemtio olika druvor, många av dem lokala sorter som genom åren hamnat i skymundan. Vita viner är familjens fokus om än ökar produktionen av rött, numera uppgår den till en fjärdedel av den totala framställningen. Zweigelt, pinot noir och cabernet sauvignon används framförallt. Husets vita viner domineras av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller.

Annons