Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Två vintips till asiatiskt

Två vintips till asiatiskt

Publicerad den

Asiatisk mat är något vi svenskar lagar eller köper hem varje vecka. Men de heta kryddorna och distinkta smakerna kan vara svåra att matcha med vin. De flesta löser problemet genom att dricka öl eller läsk - men om du bara kikar på Systembolagets smaksymboler kan vinet förhöja matupplevelsen. Våra vinexperter Camilla Settlin och Ulrika Karlsson har valt ut en rosé och ett vitt vin som klarar konkurrensen från de asiatiska smakerna. Vintips: Camilla Settlin och Ulrika Karlsson

Annons

Mulderbosch Rosé
Coastal Region, Sydafrika, 2011, 750 ml
Rosé

Se vinet på Systembolaget

Pris: 79 kr
Provat: den 29 augusti 2011
Passar till: Fisk, Fläskkött, Fågel, Asiatiskt
Huvuddruva: Cabernet Sauvignon
Producent: Mulderbosch Vineyards
Alkoholhalt: 13,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6077

Så smakar det: Bra köp! Mycket trevligt rosévin med fräsch syra och balans nog att njutas både med och utan mat. Karaktären domineras av vilda hallon, jasmin, parfym, syren, röda vinbär och örter med en liten spritsighet som livar upp.

Gjort till fullo av druvan cabernet sauvignon från distriktet Stellenbosch där Mulderbosch förfogar över 48 hektar om än är bara 22 vinodlingar, resten låter man naturen ta hand om och Mulderbosch är en plats att besöka för sin skönhet. Portföljen rymmer spännande viner, Mike Dobrovic är den som leder arbetet och han förfogar över hektar med druvan Sauvignon Blanc, bland annat. Just den druvan har rönt enorma framgångar, Mulderbosch tolkar den mycket torr och stram med alla klassiska karaktärer. Därtill gör man härlig Chardonnay och Chenin Blanc men även rött av druvblandat.

På roséfronten väljer man Cabernet Sauvignon, rankorna är mellan tio och tjugo år gamla och ger druvor med koncentration. Färgen fås genom att skalet är med under dryga sex timmar innan jäsning startar. Vinet kommer föga i kontakt med fat, istället låter man det vila på sin jästfällning i stora ståltankar och resultatet blir friskt och okomplicerat, därtill med underbar rosaröd färg.

2012 Mulderbosch Rosé

 
Stoneleigh Riesling
Marlborough, Nya Zeeland, 2011, 750 ml
Torrt vitt

Se vinet på Systembolaget

Pris: 99 kr
Provat: den 14 november 2011
Passar till: Fisk, Grönsaker, Asiatiskt
Huvuddruva: Riesling
Producent: Stoneleigh Vineyards
Alkoholhalt: 11%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6498

Så smakar det: Rieslingvin från Nya Zeeland är ett trevligt inslag i tillvaron, även denna gång med högt betyg! Doft och smak ger ett fräscht, friskt och balanserat intryck. Tuttifrutti, päronsoda, mineral och blommor fyller karaktären. Läckert, spritsigt och mycket gott framförallt till fiskrätter, gärna med kryddiga inslag då en lätt och flörtig druvsötma också finns i vinet.

Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Kombinationen flest antal soltimmar på Nya Zeeland och karg jordmån ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar, vilket ger mycket gott resultat i detta rieslingvin likväl som andra viner från samma producent. Eftersom vingårdarna ligger på andra sidan jordklotet från Sverige sett så börjar druvskörden redan i början av maj. Vinet kalljäses vilket ger en mer utdragen jäsningstid som bidrar till större komplexitet i den fräscha fruktkoncentrationen. Njut!

Annons