Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Riesling – mat och dryckestips

Riesling – mat och dryckestips

Publicerad den

Annons

Riesling är kanske den druva som tydligast speglar sin växtplats och bjuder med andra ord på det man på vinspråk kallar för ”terroir”. I kylslaget klimat får den spänstig syra och grönfruktiga toner, helt utan ekfat och med inslag av mineral är det en törstsläckare som klarar friskt i maten.

Torr riesling passar skaldjur och grönt medan hetare mat med asiatiska kryddningar lirar utmärkt med aningen sötma i vinet. Gott av riesling kommer från Tyskland, Österrike och Alsace, men druvan presterar kvalitet på annat håll, läckert från Nya Zeeland och Australien smyger sig in bland rekommendationerna.

Riesling som passar till hetare rätter

2012 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, Tyskland

5042, 99 kr, 750 ml

Frisk syra samsas med kännbar sötma, om än i elegant tappning som lindrar hetta i maten. Vi gillar tonerna av inlagda päron, passionsfrukt och tuttifrutti som blir till lättdrucket och mycket gott. Honungskarameller lurar i eftersmaken. Serveras väl kylt för bästa spänst!

2012 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese

2013 Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, Tyskland
7203, 111 kr, 750 ml

Publikfriare som trots tydlig sötma bjuder på stor fräschör. Citrusfrukt samsas med mango, ananas och nektarin. Det söta i vinet klarar sötsyrliga inslag i asiatiska rätter. Producenten Dr Loosen är fenomenal på druvan riesling, de stilrena vinerna är mycket användbara till mat.

2013 Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese

2013 Tim Adams Riesling, Australien
92603, 151 kr, 750 ml

Duktig producent som presterar snygga och välgjorda viner. Denna gång i yppig stil med lingonsyrligt, passionsfrukt, melon och viss petroleum i kombination med spänstig syra. Torrt men med fruktsöta toner som passar hetta i mat. Prova till laxspett med salsa av mango, chili och ananas.

2013 Tim Adams Riesling

2014 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, Tyskland
5810, 99 kr, 750 ml

Favoritproducent som presterar gott i hyfsade prislägen. Den tydliga sötman samsas med röda äpplen, piggelin och lime därtill fruktkarameller och mineral i efterdyningarna. Gott innan maten men fantastiskt till asiatisk räksallad med mango och koriander.

Riesling som passar extra bra till skaldjur

2013 Domäne Wachau Riesling Selection, Österrike
4318, 99 kr, 750 ml

Kooperativet som levererar fantastisk kvalitet i gynnsamma prislägen. Denna gång i ”enkel” tappning, inställsamma toner av tropiska frukter kantas av lime, gröna äpplen och krita. Klockrent till avokadosoppa med räkor eller vitvinskokta musslor med citron vid sidan.

2013 Domäne Wachau Riesling Selection

2012 Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg, Frankrike
92626, 199 kr, 750 ml

Riesling från de högst klassificerade vingårdarna, Grand Cru. Denna gång med intensiv koncentration av färska aprikoser, litchi och honungsmelon därtill med mineral som bidrar till struktur. Den anrika egendomen grundades år 1574 och den 11:e generationen huserar på gården. Bra köp!

2013 Josef Chromy Riesling, Australien
6462, 129 kr, 750 ml

Torrt, friskt och smakrikt, vad mer kan vi önska till de färska skaldjuren. Citrus och färska örter blandas med gröna päron, limeblad och pikant syra. Vi älskar vinet till havskräftor och hummer, serveras väl kylt för uppfriskande helhet.

2013 Reichsrat von Buhl Riesling Trocken, Tyskland
72093, 119 kr, 750 ml

Fantastisk producent som på alla sätt förmedlar storheten i druvan riesling. Den ultratorra stilen bjuder massiv syra, gröna frukter, mineral och grapefrukt. Toner av fläderblom mynnar ut i lite kryddig eftersmak. Till skaldjursgrytan eller skaldjursplatån, välj själv!

2013 Reichsrat von Buhl Riesling Trocken
Annons