Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Rätt vin till kantarellerna
vin till kantareller, artikel

Rätt vin till kantarellerna

Publicerad den

Kantarellen är glädjande nog en av de mest vinvänliga svamparna. Dessutom är den en svamp utan giftiga dubbelgångare vilket gör det enkelt för oss nybörjare att plocka rätt. Och självklart ska den sköljas ned med ett gott glas vin! Vi är många som älskar stekta kantareller, kantarelltoast och kantarellpasta - men hur vet vi vilket rött eller vitt vin som passar till just kantareller? Här är experternas tips, oavsett om du vill servera rött vin till din fläskfilé med kantarellsås eller letar vilket vitt vin som smakar allra bäst till kantarellsoppan! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Den bästa allround-druvan till kantareller är chardonnay, dess finstämda syra och gynnsamma kombination med ekfat gör druvan till den perfekta svamppartnern.

Bland röda föredrar vi pinot noir, druvans eleganta stil och finlemmade fruktighet klarar galant smakrikt i kantarell. Vi har valt våra bästa kantarellviner, både rött och vitt.

2019 Catena Chardonnay

Argentina, 6612
149 kr, 750 ml

Från en av Argentinas bästa producenter, Catena bjuder på massor av smör, vanilj och mogna gula äpplen. Den rikliga stilen passar till smörstekta kantareller. Mycket vin för pengarna!

2011 Catena Chardonnay

2013 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay

Nya Zeeland, 6429
124 kr, 750 ml

Friskt, fruktigt och finstämt om än i intensiv tappning, den exotiska stilen rymmer allt från aprikos och nektarin till citrus och tydlig ekfatskaraktär. Frisk syra livar upp!

2011 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay

2019 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay

Australien, 6941
79 kr, 750 ml

Budgetvin som håller måttet, den publikfriande stilen kantas av honungsmelon, gul fruktighet och trevlig syra. Druvan är semillon med liten del chardonnay. Gott till kycklinggryta med kantareller.

2012 Penfolds Rawson's Retreat Semillon Chardonnay

2019 Héritages Côtes du Rhône Blanc

Frankrike, 2866
1o9 kr, 750 ml

Udda vin av blandade druvor, den blommiga stilen kantas av viss örtighet och fet eftersmak. Söt melon och pomerans samsas med kryddor och rundad syra. Gärna till grillat ljust kött med smörstekta kantareller.

2012 Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier

2017 Bourgogne Cuvée Margot

Frankrike, 5447
189 kr, 750 ml

Elegant i örtig tappning, inslag av hallon och körsbär kantas av dragon och livlig syra. Därtill aningen rök och bitterhet från faten. Gott till vegetariskt med kantareller, gärna med färska örter i anrättningen.

2011 Bourgogne Cuvée Margot

2019 Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

Frankrike, 5283
159 kr, 750 ml

Stilsäkert vin och en utmärkt partner till de nyplockade kantarellerna. Smakrikt av röda bär och bigarråer, därtill med lingonsyrliga inslag och viss fatkaraktär. Klarar smakstinna kötträtter med kantareller bland tillbehören.

2010 Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge
Annons