Hem / Inspiration / Dryck / Starka drycker / Rätt snaps till rätt recept

Rätt snaps till rätt recept

Publicerad den

Det är lätt att man köper samma favoriter år efter år. Våga prova några nya snapsar till klassiska svenska fiskar. Text: Mikael Mölstad

Annons

Svenska smörgåsbord och snaps hör ihop – jul, påsk som midsommar. Under dessa tre helger har nog de flesta svenskar i vuxen ålder en snaps framför sig. Även om en del bara smuttar och tycker att det är rysligt. Det hör också till.Jag har nu påtagit mig uppgiften att hitta den perfekta snapsen till alla godsaker.

Perfekta? – undrar du. Ja, det är ju förstås vad jag tycker. Men jag har ändå lite fog för mina idéer – vissa smaker och dofter harmonierar bättre. Andra skapar en spännande brytning. Recepten hittar du längst ner i artikeln.

Mölstads favoritpar: 

Matjessill- och potatisterrin

Aalborg Jubilæums Akvavit. Nr 173. Pris: 189 kr (500 ml).
Den godaste akvaviten till mest älskade rätten. Här passar en mjuk karaktär med mycket dilldoft. Fänkål, citrus och lite anis rundar av.

matjessill- och potatisterrin

Ättiksinlagd sill

ammal Norrlands Akvavit. Nr 262. Pris: 194 kr (500 ml)
Favoriten från norr tar för sig mot ättikan med både kummin och fänkål – men framför allt en liten sötaktig sherryton som ger balans.

Ättiksinlagd sill

Senapsgravad sill

OP Anderson Aquavit(ekologiskt). Nr 42. Pris: 252 kr (700 ml), 137 kr (350 ml).
Sveriges bästa akvavit är en given partner till den kraftiga senapen. Här finns en fyllig, harmonisk brödkryddning av kummin, anis och fänkål.

Senapsgravad sill

Dill- och vitlöksgravad strömming

Lysholms Linie Aquavit. Nr 59. Pris: 195 kr (500 ml).
Mjuk härlig norsk akvavit som rundats av på sherryfat som följt med handelsskepp runt jorden. Både kummin och sherrytoner står upp perfekt mot den gräddiga inläggningen.

Dill- och vitlöksgravad strömming

Kokta ägg med röd kaviar

Årsta Brännvin. Nr 264. Pris: 189 kr (500 ml).
Här passar det bra att bryta av det kokta ägget och den salta kaviaren med syra och lite sötma. Här doftar det både pomerans och citrus.

Kokta ägg med röd kaviar

Räk- och aioliägg

Absolut Citron. Nr 98. Pris: 245 kr (700 ml).
En rak och ren citronsnaps blir en säker smakförstärkare till räkorna och majonnäsen. I denna vodka finns också karaktär av citronskalen.

Räk- och aioliägg

Gravad lax med hovmästarsås

Läckö Slottsaquavit(ekologiskt). Nr 33. Pris: 189 kr (500 ml).
Vad kan bli ett bättre val än en läcker dillsnaps från Läckö? Dofter av dillfrö och kummin nästa gifter sig med den gravade laxen och senapen.

Gravad lax med hovmästarsås

Rökt lax med äggröra

Rånäs Brännvin(ekologiskt). Nr 148. Pris: 191 kr (500 ml).
Till det rökta är det alltid bra med lite sötma – det lyfter garanterat smaken. Dessutom bjuder Rånäs på lite bittra citrustoner och en aning cognac.

Rökt lax med äggröra
Annons