risotto med saffran Foto: Rob Vanstone

Risotto med saffran och zucchini

2 röster 12 ingredienser
Det här är en version av klassiska Risotto alla Milanese, hämtad ur boken "Den stora risottoresan". Italienarna brukar garnera den med friterade zucchiniblommor, men det är i princip omöjligt att få tag på i butikerna i Sverige, så istället kör vi med friterade zucchinistavar i det här receptet.

Ingredienser

Köp receptet

Tillagning

Börja med att förbereda zucchinin:

  • 1. Skär den längs med alla långsidor så att du till sist bara har kvar en lång rektangel som mest består av kärnhuset (du kan hacka en del av den och använda till soffritton för att ge mer zucchinismak till risotton). Skär ungefär en halv zucchini i stavar som du ska använda till den friterade garneringen. Skär resten i en centimeter stora tärningar.
  • 2. Hacka sen löken och sätt buljongen på värmning.
  • 3. Sätt ugnen på ungefär 50 grader. Hetta upp två liter solrosolja i en kastrull och fritera zucchinistavarna i ungefär två minuter. Lägg dem sen i ugnen där de håller värmen tills risotton är klar.

SOFFRITTO (Fräsa):

  • 1. Fräs löken på medelhög värme i två matskedar olivolja tills den mjuknar. Här kan du lägga i lite av zucchinin, så att den är med hela vägen och kokar sönder med buljongen och till slut ger en större zucchinismak till risotton.

TOSTATURA (Rosta):

  • 1. Höj värmen, häll i riset och rosta det i olivoljan under omrörning i ett par minuter.

BRODO (buljong):

  • 1. I den här risotton används inget vin utan du går direkt på buljongen. Sänk värmen från hög till medel och häll på några skopor buljong. Koka risotton i ungefär tolv minuter: rör om under tiden, låt buljongen absorberas och fyll sen på med en skopa buljong i taget. Efter tolv minuter tillsätter du zucchinibitarna. Efter 14 minuter sätter du färg på risotton: ta saffranet och blanda det med en skopa buljong och häll sen ner det i risotton. Rör om ordentligt och fortsätt koka risotton i två till fyra minuter.

MANTECATURA (Montera):

  • 1. Luciano Parolari, som är maestron i boken Den stora risottoresan, använder sitt Milanese-trick till den här risotton: mascarpone. Ställ av kastrullen och tillsätt mascarpone, en matsked olivolja, smör och parmesan. Rör om ordentligt och smaka av.

RIPOSO (vila):

  • 1. Lägg på locket och låt risotton vila ett par minuter. Avsluta med att röra om igen och lägg upp den på tallriken. Garnera med de friterade zucchinistavarna. Riv parmesan över.
Recept:
Patrick Risotto Botlero

Receptet är från: