Hem / Recept / Pastadeg – ett basrecept

Pastadeg – ett basrecept

Betyg: 0 av 5
0 röster
1 tim
Medel
Annons

Vi ÄLSKAR pasta! Det alla goda pastarätter har gemensamt är att allt börjar med en riktigt bra pastadeg. Detta grundrecept funkar varje gång. Steg-för-steg-bilder finns i boken. Recept från boken “Festmat: Fanny & Zackes bästa recept” (Semic).

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

6 port
 • 300 g
  tipo 00 vetemjöl
 • 2 st
  ägg, medelstora
 • 5 st
  äggula, medelstora (total vikt för ägg och äggulor ska ligga på 180–190 g)
Annons

Gör så här

 1. 1. Häll mjölet i en hög på arbetsbänken. Sätt ihop tumme, pekfinger och långfinger och gör en stor grop i mitten av mjölet.
  • 300 g tipo 00 vetemjöl
 2. 2. Häll ägg och äggulor i gropen.
  • 2 st ägg,
  • 5 st äggula
 3. 3. Vispa ihop äggen med en gaffel. Dra in lite mjöl i taget med gaffeln och vispa. Fortsätt så tills äggen har blivit torrare.
 4. 4. Börja knåda degen med händerna och ta in lite mjöl i taget.
 5. 5. Fortsätt knåda pastadegen för hand i 5–10 minuter tills den är smidig. Plasta in pastadegen och låt den ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter, gärna 1 timme.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Dela degen i 4 lika stora delar. Jobba med en del i taget och plasta in de andra under tiden så att de inte torkar.

Tips!

 1. 7. Beroende på vilken pastasort du väljer att göra kan du använda en pastamaskin eller inte. Använder du en maskin kan du vika ihop ändarna på degen mot mitten för att ”laminera” den, det gör den smidigare att jobba med. Strö över lite mjöl också. Strör du över för mycket kan degen bli torr. Börja sedan köra degen genom pastamaskinens tjockaste nivå. Fortsätt jobba igenom maskinens alla nivåer tills du har uppnått den tjocklek du är ute efter.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 0 av 5 (0 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom