Hem / Recept / Päron- och mandeltarte

Päron- och mandeltarte

Betyg: 3.7 av 5
40 röster
1 tim 30 min
Medel
Annons

Mandel + päron = sant! Ett annat sätt att säga det på är att 2+2=5. Vad jag menar är att en del smakkombinationer är sådär fantastiskt lyckosamma, så att summan av smakerna blir mer än vad som åkt ner i rätten. Smakkombon päron och mandel är en sådan. Här förgyller de en krämig paj som är ganska lättlagad. Pajdegen svänger du snabbt ihop i en matberedare och medan det förgräddas rör du ihop krämen till fyllningen och skalar päronen. Det blir en mycket god päronpaj med mandelkräm att servera som efterrätt eller bara till en kaffestund

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter

 • 150 g
  smör
 • 3.5 dl
  vetemjöl
 • 1.5 msk
  florsocker
 • 1/4 dl
  vatten, kallt
 • vaniljsocker

Fyllning

 • 200 g
  mandelmassa, riven
 • 50 g
  smör
 • 1 st
  ägg
 • 1.5 msk
  strösocker
 • 1 st
  citron, rivet skal av en (kan uteslutas)
 • citronsaft
 • 5 st
  päron, skalade och skurna i klyftor
Annons

Gör så här

 1. 1. Tips! Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut degen i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.
 2. 2. Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa.
 3. 3. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen.
 6. 5. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme.
 7. 6. Grädda pajbotten i 180-200 grader. Grädda pajskalet i ca 20 minuter så det stelnar och får vacker färg utan att brännas.
 8. 7. Medan du förgräddar pajskalet tar du itu med fyllningen. Skala päronen och skär dem i klyftor, lägg på ett fat och droppa citronsaft över för att de inte ska oxidera och bli mörka.
 9. 8. Rör smöret mjukt och fluffigt med sockret. Rör ner äggulan som du först vispat upp i ett glas eller liten bunke.
 10. 9. Tillsätt citronskalet om du vill ha det med. Sist rör du ner den rivna mandelmassan.
 11. 10. Tag ut det förgräddade pajskalet, låt det vila lite innan du lägger i päronklyftorna och häller smeten över.
 12. Fortsättning efter annonsen
 13. 11. Bred ut så päronen täcks så gott det går. Ställ in i ugnen igen på 175 grader. Låt grädda i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat något och pajen fått vacker gyllenbrun färg.
 14. 12. Tag ut den och låt den svalna lite innan servering. Servera gärna med lättvispad grädde med vanilj, med vaniljsås eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.7 av 5 (40 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom