Hem / Recept / Ningtsus Kycklingwok med cashewnötter

Ningtsus Kycklingwok med cashewnötter

Betyg: 4.67 av 5
3 röster
30 min
Medel

År 1948 reste den unge stipendiaten Göran Malmqvist till Chengdu i Sichuanprovinsen i Kina för att studera dialekter. Där hamnade han av en händelse som inneboende hos familjen Chen. Familjens pianospelande dotter Ningtsu var mycket vacker och en dag bad Göran Ningtsus far om hans dotters hand. Svaret blev ja och den blott 18 år gamla Ningtsu gav sig av på sin livs resa från innersta Kina till ett främmande Sverige. Med sig hade hon en av världens rikaste matkulturer från det sichuanesiska köket, men i Sverige vid den här tiden fanns det inte ens vitlök och än mindre sichuanpeppar i butikerna. Ningtsu fick råvaror från släktingar på besök och från London med vilka hon gjorde de mest fantastiska anrättningar. Ningtsu var en person som skaffade sig många vänner från värdens alla hörn och hon var vida känd för sin värme, generositet och inte minst sin matlagning! Ännu idag lever Ningtsus matlagning vidare genom hennes recept som fortfarande är enormt uppskattade av familj och vänner. Det här receptet är hämtat ur Ningtsus första kokbok. Jag som har lagt upp det här receptet med tillstånd från Ningtsus barn och barnbarn heter Peter Kuylenstierna. Hoppas det smakar!

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 400 g
  kycklingbröst
 • 1 dl
  jordnötter, eller cashewnötter, lätt saltade
 • 2 dl
  gurka, i tärningar
 • 1.5 dl
  purjolök(ar), eller scharlottenlökar, grovhackade
 • 1 st
  äggvita
 • 1 tsk
  potatismjöl
 • 2 msk
  sojasås
 • 1/2 dl
  olja
 • 1/2 dl
  sesamolja
 • sichuanolja

Gör så här

 1. 1. Skär bort kycklingköttet från benen och stick hål i det för att göra det mer lättstekt. Skär köttet i tärningsstora bitar.
 2. 2. Vispa äggvitan tillsammans med potatismjölet och saltet, blanda ned köttet och låt det stå i en skål.
 3. 3. Häll oljan i en järngryta och hetta upp den. När oljan är riktigt het lägger man i kycklingbitarna och rör om snabbt och ordentligt. När köttet har vitnat tillsätter man den hackade purjolöken och sojan.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Stek i 2-3 minuter under ständig och snabb omrörning. Blanda sedan i gurkan, häll i sherryn, vinägern och tillsätt slutligen cashewnötterna, varefter grytan tas från plattan. Om man använder saltade jordnötter bör man gnugga bort det mesta av saltet i t ex en handduk.
 6. 5. Om man har sesamolja till hands kan man nu hälla i en halv matsked. Servera tillsammans med ris och sichuanolja. Den här rätten är så lättlagad att till och med min man kan klara den.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.67 av 5 (3 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom