Hem / Recept / Kryddig apelsinsallad

Kryddig apelsinsallad

Betyg: 3.5 av 5
4 röster
30 min
Medel
Annons

Det är egentligen väldigt enkelt att göra en underbart god apelsinsallad. Det enda är pysslet med att blottlägga klyftorna så de blir hinnfria, men å andra sidan är det just det arbetet som lönar sig så väl när man sedan njuter de mjälla klyftorna med sin saftighet i lagen.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 5 st
  apelsin(er)
 • 1.5 dl
  vatten
 • 1.5 dl
  strösocker
 • 3/4 st
  vaniljstång, uppskuren på längden
 • 1 st
  stjärnanis, 1-2 st
 • 10 st
  nejlikor
 • 1.5 st
  kanelstång
 • kardemummakapslar, eventuellt
Annons

Gör så här

 1. 1. Koka ihop alla ingredienser till lagen tills den blivit lite simmig. Här laborerar du med mängden kryddor utifrån eget tycke och smak.
 2. 2. Ibland lägger jag i en bit färsk eller torkad ingefära för extra smak och hetta. Man kan rentav ha i en bit chili om man vill ha det extra hett och spännande. Och ibland gör jag den med bara vanilj och stjärnanis (en blandning som för övrigt är väldigt god till melon eller jordgubbar).
 3. 3. Så till filéandet: skär av skalet i botten och toppen av apelsinen, som ”lock” som du skär av. Ställ apelsinen på sin ena platta sida på en ren skärbräda (som du är säker på inte har någon lök- eller vitlökssmak som i ett nafs kan förstöra en ljuvlig efterrätt).
 4. 4. Skär uppifrån och ner bort remsor av skalet så att du även får med den vita hinnan innanför skalet och blottlägger apelsinen med dess klyftor. När allt skal och vitt är borta tar du apelsinen i din ena hand och skär med knivbladet ner vid en klyfta precis bredvid skalhinnan. Skär så ren klyftan vid dess andra skalhinna och loss kommer en saftig klyfta helt befriad från hinnor.
 5. 5. Lägg den i en skål. Så fortsätter du hållandes apelsinen över skålen för att fånga upp saft. Du ”bläddrar” över hinnorna var efter du frilägger klyftorna och när så alla klyftor ligger i skålen pressar du ur den sista saften över apelsinklyftorna.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Montering: när lagen kokats ihop så den blir lite simmig låter du den svalna en aning och häller den över de hinnfria apelsinklyftorna när lagen fortfarande är ljummen så att smakerna blandas ordentligt. Låt svalna och servera salladen som den är eller med lösvispad grädde alternativt som tillbehör till någon efterrätt.
 8. 7. Den som vill göra en enklare variant skalar apelsinerna, tar bort den vita hinnan runt om och skivar sedan helt sonika apelsinerna. Lägg skivorna i ett uppläggningsfat och häll lagen över. Faktum är att så här, eller rentav de hela skalade apelsinerna, serverar fransmännen och kallar rätten oranges glacées – glacerade apelsiner.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.5 av 5 (4 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom