Hem / Recept / Kladdkaka

Kladdkaka

Betyg: 4.1 av 5
10 röster
30 min
Medel
Annons

Den här kakan är sanslöst lätt att göra, och gör alltid succé! Knepet är att låta den baka kort tid i ugnen så att den blir härligt kladdig. Den är lika god att servera som den är eller med grädde, kanske färska bär eller frukt. Den blir lika bra på glutenfritt mjöl!

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

8 port
 • 100 g
  smör
 • 2 dl
  strösocker
 • 1 msk
  vaniljsocker
 • 4 msk
  kakao
 • 2 st
  ägg
 • 1.5 dl
  vetemjöl, eller ljust glutenfritt mjöl
Annons

Gör så här

 1. 1. Alternativ ett: rör till en jämn smet. Häll i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den skall vara kladdig fortfarande!
 2. 2. Alternativ två (som jag föredrar): smält 100 gram smör i kastrull över svag värme. Vispa under tiden 2 ägg med 1½ dl socker så det blir ett ljust pösigt äggskum.
 3. 3. När smöret smält lägger du ½ dl socker i kastrullen och rör runt. Stäng av värmen strax efter. Rör ner 1 msk vaniljsocker, 4 msk kakaopulver samt 1½ dl vetemjöl i smöret och vänd ner blandningen i äggvispet. Häll upp i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter - den ska vara kladdig fortfarande!
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Mina barn, ja, faktiskt alla barn och vuxna, älskar denna kladdkaka när den är väldigt lite gräddad så den närmast blir som lättbakad chokladsmet – riktigt rinnig. Inte så lätt att servera i prydliga tårtbitar, men en garanterad succé. Tricket är att ta den ur ugnen efter bara 10-15 minuter, beroende på pajformens storlek - kakan ska ha stelnat runt om och bara en bit in men fortfarande vara lös. Den stelnar till lite när den svalnar också!
 6. 5. Servera med lättvispad grädde eller glass och kanske lite färska bär eller lättsockrade lättrörda frysta bär efter smak och tillgång.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.1 av 5 (10 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom