Hem / Recept / Hemgjorda tacoskal

Hemgjorda tacoskal

Betyg: 3.34 av 5
87 röster
1 tim
Medel
Recept av Mange Schmidt
Från Kokbok
Annons

Hemgjorda tacoskal är en skrytgrej som gör tacosen till just dina. Det finns ju både vete- och majstacoskal, men här har jag gjort en kombi- nation. Majsmjölet ger fin färg och smak men binder inte alls lika bra som vetemjöl. Med en blandning av båda sorterna får skalen både snygg färg och fin smak. Och så håller de ihop som de ska. Bra grej, va! Hur många tacos det blir av den här satsen beror på hur stora du gör skalen, men den bör räcka till åminstone åtta stycken.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port

Tacobrödet

 • 2 dl
  majsmjöl
 • 1 dl
  vetemjöl
 • 1 tsk
  salt
 • 1 dl
  vatten
Annons

Gör så här

 1. 1. Receptet kommer från boken "Street food". Boken ges ut av Bonnier Fakta. Foto: Stefan Wettainen
 2. 2. Blanda majsmjöl, vetemjöl och salt med en gaffel i en bunke. Tillsätt vatten och knåda ihop degen med händerna några minuter (det här är världens enklaste deg, så det behövs ingen hushållsmaskin).
 3. 3. Degen ska vara lite blöt men hålla ihop fint, den ska absolut inte vara kladdig. Tänk trolldeg. Eventuellt får du justera mängden vatten med några droppar hit eller dit.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Låt degen vila i bunken i 15 minuter. Forma sedan små runda bollar av degen – mina är något mindre än en pingisboll.
 6. 5. Ta fram en stekpanna (den som du gör pannkakor och omelett i). Klipp ut två runda bitar av bakplåtspapper till varje bulle. Bitarna ska vara lagom stora för att kunna ligga i stekpannan, kanske något större.
 7. 6. Hetta upp stekpannan till strax under max. Pensla två pappersbitar på ena sidan med rapsolja eller annan neutral och värmetålig olja. Lägg en degboll på den ena biten (på den oljade sidan) och lägg på den andra.
 8. 7. Ställ en kastrull ovanpå och pressa ned den allt vad du kan så att bullen blir helt platt. Nu borde du ha en rund och platt deg mellan de båda pappersbitarna.
 9. 8. Lossa den övre biten försiktigt och lägg den åt sidan. Den andra biten med degplattan på, vänder du upp och ned i stekpannan, alltså med degen mot stekpannan så att den börjar stekas.
 10. 9. Du märker snart att pappersbiten som degen satt på börjar lossna och efter 1⁄2–1 minut bör du kunna lossa den från plätten utan att degen går sönder. Lägg papperet åt sidan.
 11. 10. Vänd på plätten i pannan som om du stekte pannkakor och låt den få lite fin brun färg. Pensla eventuellt på lite mer olja om plätten ser torr ut. Efter ett par vändningar i pannan och en total stektid på några minuter bör den vara klar.
 12. 11. Ta upp plätten ur pannan och vik den försiktigt över till exempel handtaget på en slev tills den får formen av en taco. Vänta inte för länge så att den hinner stelna för mycket (men inga brännskador heller, tack!).
 13. Fortsättning efter annonsen
 14. 12. Låt den hänga så och stelna och fortsätt att steka nästa tacoskal på samma sätt. Kanske får du offra något skal innan du hittat snitsen, men man lär sig ganska snabbt.
 15. 13. När skalen stelnat är de klara att ätas, men det går förstås bra att spara dem till ett senare tillfälle. Förvara dem i så fall torrt i rumstemperatur, gärna i lite hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.34 av 5 (87 röster)

Frågor, tips och kommentarer