Hem / Recept / Extra god risgrynsgröt

Extra god risgrynsgröt

Betyg: 3.79 av 5
174 röster
30 min
Medel
Annons

Juldagsmorgon kan det väl passa med en riktig tomtegröt som får stå och puttra på spisen medan familjen myser med sovmorgon. Det här är receptet till morfars extra goda risgrynsgröt med en bit uppskuren vaniljstång som ger en härlig smak tillsammans med kanelen. Om du får gröt över kan du lätt svänga ihop en efterrätt till söndagsmiddagen; ris à la Malta - blanda bara med vispad grädde och vaniljsocker och servera med bär som du rårört med lite socker.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 2 dl
  grötris, rundkornigt
 • 2 dl
  vatten
 • 2 st
  kanelstång
 • 1 bit
  vaniljstång
 • 1 st
  sockerbit(ar)
 • 3 msk
  smör
 • 8 dl
  mjölk
Annons

Gör så här

 1. 1. Om du använder elspis börjar du med att sätta på två plattor – en på fyran, en på lägsta värmen. Om du använder gasspis eller induktionshäll har du direktverkan på temperaturen så detta behövs inte.
 2. 2. Häll riset i en kastrull tillsammans med vattnet, kanelstängerna, sockerbitarna, den uppskurna vaniljstången (en halv vaniljstång brukar räcka) och smörklickarna.
 3. 3. Ställ kastrullen på den varmare plattan. Låt koka upp och puttra ihop under omrörning tills riset absorberat nästan all vätska.
 4. 4. Rör i mjölk lite i taget och låt koka upp under ständig omrörning. Det brukar variera beroende på riset hur mycket mjölk som går åt. Rör i lite i taget och spara någon dryg dl att komplettera med om du märker att gröten blir för tjock. När du ser de första bubblorna, eller ”fiskögonen” som man brukar prata om är det nu dags att agera så den inte bränns.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Om du använder gasspis eller induktionsspis drar du nu ner värmen till den lägsta tänkbara. Om du använder elspis stänger du av den platta du hittills använt och flyttar över kastrullen till den förvärmda plattan med lägsta värmen.
 7. 6. Låt gröten stå under lock och svälla – rör då och då runt ett ordentligt varv så den inte bränns i botten. När riskornen är mjuka och gröten fortfarande är krämig och fin är den klar. Om det blir för torrt tillsätter du mer mjölk och låter koka in. Det här blir en verkligt god och krämig gröt som brukar göra succé.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.79 av 5 (174 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom